Itt van Zelenszkij karácsonyi üzenete, kigyulladt egy orosz nukleáris teherhajó

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.21., roncs
In Kyiv, Ukraine, on December 18, 2023, a burnt-out car is being seen in the yard of a residential building at 4A Ostafiia Dashkevycha Street. The car caught fire due to the falling debris of downed Russian ballistic missiles. On December 13, 2023, at exactly 03:00, Russian troops launched a missile attack on Kyiv. All 10 incoming targets, which were flying along a ballistic trajectory, are being shot down by the air defense unit of the Ukrainian Air Force. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Hennadii Minchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 670. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:27
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:29
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij karácsonyi üzenete

Az orosz invázióval szembeni bátorító ünnepi üzenetet küldött karácsony estéjén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"A végén elvész a sötétség. Legyőzzük a gonoszt" - mondta vasárnap közzétett videoüzenetében az ukrán elnök.
Hozzátette, hogy az egész ország együtt fog imádkozni az ünnepek alatt "a szabadságunkért. A győzelmünkért. Ukrajnáért". Zelenszkij köszönetet mondott az ukrán katonáknak, akik a fronton a lövészárkokban töltik a karácsonyt, és megosztotta gondolatait azokkal a családokkal, akik idén a harcoló férjük, a fiuk, apjuk nélkül töltik az ünnepeket.
Valamennyi harcosunk Ukrajna őrangyala - mondta Volodimir Zelenszkij.

Ukrajnában január 7-ről előrehozták karácsony ünnepét december 25-re, amikor a világ nagy része ünnepeli. Január 7-én az orosz ortodox egyház ünnepli a karácsonyt, Ukrajnában csak a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ortodox egyház tartja ezen a napon az ünnepet. (MTI)

07:33
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Szumi területet lőtték az oroszok

Az oroszok tegnap ismét a Szumi terület határ menti területeit és településeit támadták, összesen 12 alkalommal lőttek és legalább 68 robbanást okoztak - jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon keresztül.

08:12
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint hétezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4494 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 2803 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

09:19
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Óvatosabb az orosz légierő

Az oroszok csökkentik a légi tevékenységet és a cirkálóbombák használatát Ukrajnában, miután az ukránok december 21. és 22. között lelőttek három orosz Szu-34-est délen - írta az Ukrinform az amerikai ISW elemzőcégre hivatkozva.

Kosztyantyin Maszovet ukrán katonai megfigyelő szerint az oroszok korlátozzák a megszállt Krím közelében, különösen a Fekete-tenger északnyugati részén a pilóta nélküli repülőgépek használatát.

10:47
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Öten haltak meg Herszonban

Az ukrán hatóságok szerint az Ukrajna déli részén fekvő Herszon régiót ért orosz támadások öt ember halálát okozták, míg az orosz hatóságok egy ember halálát jelentették Horlivka ukrán ágyúzásában. Ukrán tisztviselők szerint a vasárnapi támadások halálos áldozatai között van egy 87 éves férfi és 81 éves felesége, akik akkor vesztették életüket, amikor Herszon városában lévő lakóházukat lőtték.

11:33
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellenségnél nincsenek ünnepek

Olekszandr Tolokonnikov, a herszoni regionális katonai közigazgatás sajtóirodájának vezetője elmondta, hogy a támadások miatt részben megszűnt a gáz- és vízellátás.

Az ellenségnél nincsenek ünnepek

- írta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Az orosz erők többször is lőtték Herszon városát azóta, hogy több mint egy évvel ezelőtt elhagyták a régió közigazgatási központját.

11:59
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folyamán 31 drónt és két rakétát lőttek ki Ukrajnára

Oroszország az éjszaka folyamán 31 drónt és két rakétát lőtt ki Ukrajnára, főként az ország déli részét célozva, a légvédelem 28 drónt és mindkét rakétát megsemmisített - jelentette az ukrán hadsereg hétfőn.

12:30
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Vége a blokádnak

A lengyel gazdák felhagytak az Ukrajna és Lengyelország közötti egyik határátkelőhely blokádjával, és a teherautók közlekedése teljesen helyreállt - közölte az ukrán határszolgálat.

13:00
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy nukleáris teherhajón

Oroszország hétfőn közölte, hogy a katasztrófavédelem munkatársai eloltották a tüzet egy nukleáris meghajtású teherhajón. A tűz vasárnap ütött ki a szovjet gyártmányú Szevmorput hajó egyik kabinjában, amely jelenleg az észak-oroszországi Murmanszk városának kikötőjében tartózkodik - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium. A tüzet gyorsan felszámolták.

A hajót üzemeltető vállalat szerint nem voltak áldozatok, és a reaktor biztonságát sem fenyegeti veszély.

- közölte az Atomflot. Az Atomflot üzemelteti Oroszország nukleáris flottáját, és a Roszatom állami nukleáris vállalat egyik egysége - írja a Reuters.

13:30
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az örmény miniszterelnök Oroszországba látogat

Kétnapos látogatást tesz Oroszországban Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök - idézte hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség az örmény kormány sajtószolgálatát. Pashinyan december 25-én részt vesz a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén, másnap pedig a Független Államok Közössége államfőinek informális találkozóján - jelentette a RIA Novosztyi.

Októberben Pashinyan kihagyta a Vlagyimir Putyin, valamint Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőinek részvételével tartott kirgizisztáni csúcstalálkozót.

13:58
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Feszültségek Szerbiában

Oroszország hétfőn azzal vádolta a nyugati országokat, hogy feszültséget szítanak a Moszkva-barát Szerbiában. Egy nappal korábban tüntetők megpróbálták megrohamozni a szerb főváros, Belgrád városházáját.

A tüntetők elutasítják a parlamenti és helyhatósági választások eredményeit, amelyeken Aleksandar Vučić elnök pártja fölényes győzelmet aratott, amit a Kreml üdvözölt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Moszkva reméli, hogy az eredmény az országok közötti barátság további erősödéséhez vezet.

- mondta Marija Zaharova külügyi szóvivő a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek. Belgrád nem csatlakozott a Moszkva elleni nemzetközi szankciókhoz az ukrajnai offenzíva miatt, de Szerbia az ENSZ-ben elítélte az orosz agressziót, és támogatása vitákat váltott ki.

Szerbia szinte teljes mértékben az orosz gáztól függ - írja az AFP.

14:34
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Négy ukrán katonai repülőgépet lőttek le

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy légvédelmi rendszerei az elmúlt 24 órában négy ukrán katonai repülőgépet lőttek le - mindössze két nappal azután, hogy Zelenszkij szerint Kijev három orosz repülőgépet lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium napi közleményében közölte, hogy légvédelme három Szu-27-es vadászgépet és egy Szu-24-es taktikai bombázót lőtt le a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk térségében.

14:59
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak tüzérségi támadásokban

Öt ember halt meg vasárnap a tavaly felszabadított dél-ukrajnai Herszon megyében, amely azóta is heves orosz tüzérségi támadások célpontja. Az orosz kézen lévő Horlivkában pedig az ukrán tüzérségi támadásnak lett egy halálos áldozata és több sérültje.

A herszoni rendőrség közölte, hogy hárman egy magánházat ért orosz tüzérségi találat következtében haltak meg.

Egy nő Herszontól délre egy kisvárosban halt meg dróntámadásban, míg egy másik nő egy északabbra fekvő város ellen intézett heves tüzérségi támadásban vesztette életét.

15:31
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, hat megsérült Horlivkában

Az orosz kézen lévő Donyeck megyei Horlivka város polgármestere, Ivan Prihogyko a Telegram-csatornáján közölte, hogy egy ember meghalt és hat másik megsebesült az ukrán hadsereg tüzérségi támadásában.

A jelentés szerint az ukrán tüzérség lerombolt egy bevásárlóközpontot és több más épületet.

15:59
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egy raktár megrongálódott az odesszai kikötőben

Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága szerint egy üzemen kívüli adminisztratív épület és egy raktár megrongálódott az odesszai kikötőben. A helyiségekben tűz ütött ki, amelyet eloltottak.

16:26
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Odesszai detonációsorozatról érkeztek beszámolók

Hétfőre virradóra kétszer szólaltak meg a légvédelmi szirénák Odessza megyében, helyi médiumok néhány odesszai detonációsorozatról számoltak be. Oroszország harmincegy támadó drónt és két rakétát lőtt ki hétfőre virradóra ukrajnai célpontok ellen, elsősorban az ország déli részében, ezek közül az ukrán légvédelem huszonnyolc drónt és mind a két rakétát lelőtte - közölte hétfőn az ukrán hadsereg.

A közlemény szerint a drónokat az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigetről indították.

16:59
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnában idén először ünneplik december 25-én a Karácsonyt

Sok ukrán ortodox keresztény idén először készül arra, hogy december 25-én ünnepelje a karácsonyt. Ukrajna hagyományosan a Julián-naptárt használta, amelyet Oroszország is használ. Ebben a karácsony január 7-re esik.

Ukrajna mostantól a nyugati - vagy Gergely-naptár - szerint ünnepli a karácsonyt.

Kijev, 2023. december 25. Epifániusz kijevi metropolita (k) szentestei liturgiát vezet a kijevi Szent Mihály aranykupolás székesegyházban 2023. december 24-én. Az Ukrán Ortodox Egyház most először tartja a karácsonyt a nyugati kereszténység által használt Gergely-naptár szerint. Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban megváltoztatta a törvényt, mondván, hogy az lehetővé teszi az ukránok számára, hogy felhagyjanak az orosz örökséggel, azaz a karácsony januári megünneplésével.

17:35
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Sok ukrán menekült lesz brit vízumcsalás áldozata

Jótékonysági szervezetek a The Independentnek elmondták, hogy egyre több olyan esettel foglalkoznak, amikor az ukránok több száz fontot fizetnek ki az Egyesült Királyságba szóló beutazási engedélyért és hamis brit vízumért, amit bűnözők állítanak ki, kihasználva a menekültek kétségbeesését.

Hetente egy-öt ilyen esettel találkoznak.

A Settled nevű jótékonysági szervezet szerint az ukránok átjutnak a repülőtéri ellenőrzéseken, de aztán a határőrség közli velük, hogy okmányaik érvénytelenek.

18:00
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország fölényben van a Nyugattal folytatott fegyverkezési versenyben

Oroszország fölényben van a fegyvergyártás terén a Nyugattal szemben, és magasan kívánja tartani a növekedés ütemét - mondta egy vezető orosz miniszter hétfőn, miután mind a Nyugat, mind Oroszország felpörgette a fegyvergyártást az ukrajnai háború miatt.

Ukrajna és nyugati támogatói felpörgették a fegyvergyártást, hogy megpróbálják legyőzni az orosz erőket az ukrajnai csatatereken.

Nem akarok dicsekedni, de azt mondhatom, hogy hamarabb kezdtünk el gyarapodni és felvettük a termelés ütemét, mint a nyugati országok

- mondta a RIA hírügynökségnek Denisz Manturov, a fegyvergyártást felügyelő miniszterelnök-helyettes.

Vlagyimir Putyin elnök és védelmi minisztere, Szergej Sojgu azt mondta, hogy a tüzérség, a drónok, a harckocsik és a páncélozott járművek gyártása ugrásszerűen növekszik.

18:40
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna csalódottan zárja az évet

Ukrajna csalódottan zárja az évet az Oroszországgal kialakult patthelyzet miatt, és bízik a szövetségesek további segítségében.

Az év nagy reményekkel indult az Oroszország elleni ellentámadást tervező ukrán csapatok számára, de csalódással és aggodalommal zárult.

19:31
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az Eurázsiai Gazdasági Unió megállapodást írt alá Iránnal

Az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai szabadkereskedelmi megállapodást írtak alá Iránnal - jelentette a Tass orosz hírügynökség.

A megállapodás állandóvá válik, és egy 2019 óta érvényben lévő hasonló, ideiglenes paktum helyébe lép.

20:15
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu: Orosz csapatok elfoglalták Marjinka várost

Orosz csapatok elfoglalták a donyecki Marjinka várost, ezzel jelentősen hátrébb szorítva az ukrán tüzérséget Donyeck várostól, ami lehetővé teszi utóbbi hatékonyabb védelmét - közölte hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett jelentésben.

"Ami kevésbé sem lényegtelen, hogy sikerült jelentősen hátrébb, nyugat felé szorítani az ukrán tüzérség vonalát Donyecktől, és ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban megvédjük az utóbbit" - mondta Sojgu.

A védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Marjinka elfoglalása csökkenti az ukrán erők védelmi képességeit, míg az orosz csapatoknak további cselekvési lehetőségeket nyit meg ezen a fronton.

Sojgu szerint az ukrán hadsereg az utóbbi kilenc évben igazi erődítménnyé változtatta a Donyecktől mindössze öt kilométerre délnyugatra található várost, föld alatti járatokat épített ki alatta.

"Gyakorlatilag minden utcában jól megerősített, illetve légi- és tüzérségi csapásoktól megfelelően védett tüzérségi állásokat, bunkereket és föld alatti alagutak bonyolult hálózatát építették ki. Köszönhetően katonáink elszántságának az erődítményt bevettük" - tette hozzá.

Az ukrán hadsereg tagadta az orosz bejelentést. Olekszandr Stupun ukrán katonai szóvivő úgy fogalmazott, hogy "nem helytálló Marjinka elfoglalásáról beszélni". "Erőink a városban vannak" - tette hozzá.

21:10
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A veszteségek miatt kevesebb légi bevetést hajt végre az orosz hadsereg

Az orosz erők csökkentették a légi bevetések számát és a siklóbombák használatát, miután az ukrán hadsereg december 21-22-én lelőtt három orosz Szu-34-es vadászbombázó repülőgépet - közölte az Institute for the Study of War (ISW).

23:07
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat fogott el az orosz légierő

Az orosz légvédelem öt HIMARS lövedéket és az Ukrán Fegyveres Erők 40 drónját fogta el – tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium tájékoztatása szerint pilóta nélküli légi járműveket a a Luganszki Népköztársaságban Kremennaja, Ploscsanka és Verhnekamenka, a Donyecki Népköztársaságban Marinka, a Zaporozsjei régióban Ocheretovaty és Novaya Kahovka területeken . és Brilevka a Herson régióban, valamint Velikogo Vyselok a Harkov régióban lőttek le.

00:02
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Eltörölhetik a sorkatonaságot Ukrajnában

Az ukrán védelmi minisztérium a sorkatonaság eltörlését tervezi, az államnak pedig az elbocsátott sorkatonák számának megfelelően kell majd mozgósítottakat toboroznia mondta

- állítja Roman Kosztenko, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság titkára. Erről az Ukrinform hírügynökségre hivatkozva a Lenta.ru számolt be. A képviselő szerint "ez nagy problémává válhat", mivel a mozgósítás az utóbbi időben lelassult. Kosztenko megjegyezte, hogy most, a mozgósításról szóló törvénytervezet kidolgozásakor, az ország hadseregének soraiba a harcok megkezdése előtt besorozott sorkatonák elbocsátásának kérdését is megvitatják.

08:16
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.