Csalás a GGPokeren - MoneyTaker69 tisztában volt a lapjai aktuális esélyeivel

Nemzetközi póker hírek | olvasási idő
2024. január 02.
Botrány robbant ki a GGPokernél az ünnepek alatt: MoneyTaker69 egy szoftverhibát kihasználva csalt a piacvezető hálózat játékaiban, és közel 30 ezer dollárral károsította meg ellenfeleit.
December 28-án jött létre a "Superuser Caught on GGPoker - MoneyTaker69" topik a 2+2 fórumon, amely a piacvezető online póker hálózatban futó nagyszabású csalásra hívta fel a figyelmet.

"December hónapban Moneytaker 90bb/100 winrate-tel nyert a GGPokeren 8.900 leosztás alatt, 53%-os VPIP-vel játszva. Nem sokkal ezután egy $150-os vasárnapi MTT-t is megnyert, ezen $47.586 nyereményt szerzett, rendkívül volatilis stratégiával játszva, ami sokakban gyanút keltett. A GGPoker elismerte a csalást és intézkedik, de fontos, hogy a nyilvánosság is értesüljön a superuser csalásról" - írta a GGSuperUser nevű fórumozó, aki a csalás miatt hozta létre accountját a 2+2 fórumon.

GGSuperUser több bizonyítékot is megosztott a topikban. Mint látható, MoneyTaker69 53/16/3 játékkal ért el 84 bb/100 winrate-et decemberben, több mint 9 ezer leosztás alatt, főként midstakes asztalokon játszva.


Az 53/16/3 mutatók teljesen egyértelműen egy fish-játék mutatói, regular játékosok ilyen statisztikával nem pókereznek. Egy ilyen statisztikához jellemzően -50bb/100-as eredmény tartozik. Persze a pókerben nagy szerepet kap a szerencse is kisebb mintán. Olyan kiugró eredmény azonban, mint amilyet MoneyTaker69 elért, gyakorlatilag nem lehetséges.

A Primedope szimulációja:


A variancia kalkulátor berakeven eredményt sem adott:


Ugyancsak a csalás gyanúját erősítették a hand historyk, amelyek hemzsegnek az őrült, de sikeres hero calloktól, értékhívásoktól, blöfföktől.

Egy parti a sok közül:



MoneyTaker69 játékának legvalószínűbb magyarázata az volt, hogy látja az ellenfelek lapjait, vagyis superuser számlával rendelkezik. Ráadásul más játékosok esetében is felébredt a gyanú, hogy ilyen számlával rendelkezhetnek.


GGSuperUser arra is felhívta a figyelmet, hogy "MoneyTaker" néven egy ismert, dollármilliós lopásokat elkövető hacker csoport tevékenykedik.


A GGPoker hamarosan közleményt adott ki, amelyben elismerték, valóban csalás történt, MoneyTaker69 egy jelentős biztonsági rést kihasználásával nyert. A problémát a Windows kliens Adobe Air frameworkhöz kapcsolódó like, dislike lehetősége jelentette, amely sebezhetővé tette a szoftvert. Bár a tájékoztatás szerint MoneyTaker69 az ellenfelek konkrét lapjait nem látta, de a saját lapja aktuális nyerési esélyeivel tisztában volt flopon és turnön, így folyamatosan pozitív várható értékű döntéseket tudott hozni.

A GGPoker biztonsági csapata december 16-án, vagyis már a botrány kirobbanása előtt észlelte és javította a hibát, MoneyTaker69 azonban blokkolta a szoftverfrissítést saját gépén, így továbbra is képes volt kihasználni a hibát.

A kivizsgálás után a GGPoker lefoglalta a jogosulatlanul nyert nyereményt, ami a tájékoztatás szerint $29.795. A 2+2 fórumozói szerint azonban valójában jóval nagyobb összegről lehet szó, de ezt a GGPoker már nem tudta lefoglalni, a játékos kiutalhatta.

"Szeretnénk őszintén elnézést kérni az esetért, ami sok játékost aggódásra késztetett a játék tisztasága miatt, és megrendült a GGPokerbe vetett bizalma. Nagyon komolyan vesszük ezt az esetet. Szeretnénk a legjobb pókerélményt nyújtani. Keményen dolgozunk azon, hogy ne okozzunk csalódást a pókerjátékosoknak. Megnöveljük biztonsági csapatunk méretét, és neves biztonsági szakemberektől kérünk segítséget annak biztosítása érdekében, hogy a legmagasabb szintre növeljük online póker szolgáltatásunk biztonságát" - írta a GGPoker.

Kapcsolódó cikkek

0 hozzászólás