Óriási robbanások Kijev mellett, a NATO döbbenetes háborús üzenetet küldött

Ukrajna, háború, Oroszország, orosz-ukrán háború, Bahmut, löveg, önjáró löveg, Bohdana, front
Bahmut, 2024. január 26. Ukrán tüzérek az orosz állásokat készülnek lőni egy Bohdana önjáró löveggel a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton 2024. január 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 706. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:28
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:33
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-főnök: Ukrajna támogatása nem jótékonyság

Az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás nem jótékonyság, hanem a globális biztonságba való befektetés - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár január 29-én a Pentagonban tett látogatása során.

Stoltenberg azért ment Washingtonba, hogy meggyőzze az amerikai törvényhozókat egy Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomag jóváhagyásáról, amelyet a kongresszus republikánus képviselői 2023 októbere óta megakasztottak.

"Támogatásunk nem jótékonyság, hanem befektetés a saját biztonságunkba, mert a világ veszélyesebbé válik, ha Putyin győz Ukrajnában" - mondta a NATO vezetője. (Kyiv Independent)

05:41
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Meg vannak számlálva az ukrán főparancsnok napjai

Az ukrán hadsereg Valerij Zaluzsnyij továbbra is posztján marad, de a Kijev Independent és több más ukrán média forrásai szerint hamarosan elbocsáthatják.

Zelenszkij szóvivője, Szergij Nykyforov a Kyiv Independentnek január 29-én azt mondta, Zaluzsnyijt nem bocsátották el, és hivatalos rendeletet sem tettek közzé az elnöki hivatal honlapján.

A hírről január 29-én kora este számolt be először egy névtelen Telegram csatorna, köztük olyanok is, amelyek korábban az ukrán elnöki hivataltól származó bennfentes információkról számoltak be. Az ukrán média, köztük a Kyiv Independent megpróbálta megerősíteni az ukrán legfelsőbb parancsnok kirúgásáról szóló híreket. A névtelenül nyilatkozó források egymásnak ellentmondó válaszokat adtak.

06:31
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint hétezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 3936 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3770 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 17 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

07:38
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le orosz terület felett

A brjanszki régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz bejelentése szerint drónokat lőttek le tegnap a régió egyik kerülete felett. Áldozatokról vagy károkról nem számoltak be.

08:46
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijev régiójában

A kijevi területen található Belaja Cerkov városában háromszor történt robbanás az éjszaka folyamán – számolt be az RBC-Ukraine a Telegramon.
A robbanások helyi idő szerint 01:41, 01:53 és 02:36 körül hallatszottak.
Ukrajna számos régiójában légiriadót rendeltek el. Arra kérték az embereket, hogy menjenek óvóhelyekre.

09:39
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok négy orosz régió felett

Az orosz védelmi minisztérium szerint január 30-án hajnalban 21 drónt lőttek le Krím, Tula, Brjanszk és Kaluga régiók felett.

10:14
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egy iskolát vett célba Horlivkában

Ukrajna a Horlivka területén található Komarove települését lőtte. A bombázás során egy iskola és egy lakóház megrongálódott - közölte a város polgármestere, Ivan Prikhodko a Telegram-csatornáján.

10:56
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte Donyecket

Az orosz csapatok S-300-as rakétákkal támadták Donyeck régióját – írja a The Kyiv Independent.

11:10
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Áttörtek az oroszok Ugledárnál

Az Izvesztija katonai forrása szerint az orosz csapatok áttörtek Ugledárnál. A térségben már két hónapja zajlanak heves harcok, ez idő alatt az orosz hadsereg jelentős előrenyomulást volt képes elérni.

11:32
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy kulcsfontosságú települést

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőttek egy drónt a Fekete-tenger felett, Belbek közelében – jelentette be Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsajev a Telegram csatornáján.

Belbekben katonai repülőtér, a szomszédos Liubimovka kerületében pedig egy katonai város található. Ukrajna többször is próbálta támadni rakétákkal és drónokkal a repülőteret – tette hozzá Razvozsajev.

12:15
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminiszter újabb botrányos kijelentése

12:44
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetre van szükség

Kompromisszumos ajánlatot tett Magyarország az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Le Point francia hetilap weboldalán kedden megjelent interjúban. A kormányfő közlése szerint a javaslat fogadtatása nem volt pozitív; ha a tagállamok nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender, azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és zsarolásnak vetik őket alá.

Orbán Viktor az interjúban megerősítette, nem változott a magyar álláspont: az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a többi tagállam javaslata azonban a katonai megoldás irányába mutat, és azt javasolják, az EU négy év alatt adjon 50 milliárd eurót Ukrajnának.

12:48
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 35 drónt indított Ukrajna ellen

Oroszország 35 drónnal támadta Ukrajnát, melyből a légvédelem tizenötöt lelőtt Mikolajiv, Szumi, Cserkaszi, Kirovohrad, Dnyipropetrovszk, Harkov, Herszon és Kijev területe felett – írja a Kyiv Independent.

13:27
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország üzent a Nyugatnak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a nyugati országok és Ukrajna által megtervezett békeformátum sehová sem vezet. Szerinte a Zelenszkij által megnevezett, a békéhez szükséges pontok értelmetlenek, így nincs is értelme azokat megvitatni Oroszországgal.

15:35
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egy újabb orosz harci repülőgépet lőtt le

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt állította, hogy tegnap lelőttek egy Szu 34-es vadászbombázót Luhanszk felett. További részleteket nem közöltek, Oroszország pedig nem kommentálta az állítást.

15:39
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Hírek érkeztek az ukrán-magyar csúcsról

Magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Bahreini Gazdasági Vegyes Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva megismételte, hogy magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek.

Hosszú az út odáig, hogy felső szintű találkozóra kerüljön sor, de mi készen állunk ezen közös munka elvégzésére" - jelentette ki.

"Tegnap fontos lépéseket tettünk. A következő napokban, hetekben az oktatási kormányközi munkacsoportnak kell elvégezni azt a munkát, amelynek nyomán lehetővé válik, hogy a 2015-ben már a magyar közösség rendelkezésére álló jogokat a magyarok Kárpátalján visszakapják" - mutatott rá.

16:10
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróncsapás Beriszlavban

Egy orosz drón január 30-án kora reggel robbanóanyagot dobott le a Herszon területén található Beriszlav városára. Az incidens során egy ember megsérült - jelentette a területi közigazgatás.

16:33
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Sikeresen támadnak az oroszok

Kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők Donyeck környékén, miközben két frontszakaszon hat ukrán támadást vertek vissza - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint mind Kupjanszk, mind Liman "irányában" három-három ukrán roham hiúsult meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az "érintkezési vonal" mentén az ukrán fél vesztesége "mintegy 885" katona volt, akik közül a legtöbben, "mintegy 310-en" a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy üzemanyagraktárt, egy német gyártmányú IRIS-T légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátort, hat harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, három gyalogsági harcjárművet, két brit FH-70-es vontatott löveget, 12 HIMARS és Uragan sorozatvető-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát, valamint 86 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A moszkvai védelmi minisztérium szerint egyedül keddre virradó éjszaka folyamán a légvédelem 21 repülőgép típusú, pilóta nélküli repülőszerkezetet lőtt le orosz légtérben: 11-et a 2014-ben elcsatolt Krím, ötöt a belgorodi, hármat a brjanszki, egyet-egyet pedig a kalugai és tulai régió légterében.

16:54
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Óriási változás az orosz elnökválasztáson!

Visszalépett az elnökjelötségtől kedden Szergej Baburin, az Orosz Össznépi Unió elnevezésű párt vezetője, és a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin támogatására szólított fel.

Baburin szerint pártjának aktivistái és önkéntesei összegyűjtötték a bejegyzéséhez szükséges aláírásokat, azonban, mint mondta, "a Nyugat Oroszország elleni ádáz háborúja" és a vérontás közepette, amelyet az ukrán "nácik" követnek el orosz városokban és falvakban, élete "talán legnehezebb döntését" hozta meg a visszalépéssel.

"A haza számára nehéz órában nem annak van itt az ideje, hogy a nép erőit megosszuk. Minden oroszországi hazafias népi szervezetnek, minden nemzeti érzelmű orosz állampolgárnak össze kell fognia Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin jelölése körül, aki ma az össznépi vezető" - mondta Baburin.
A parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek a választási törvény értelmében 100 ezer aláírást kell összegyűjteniük. Baburin szerint hívei ennél többet, 102 670 előzetesen ellenőrzött aláírást juttattak el az orosz Központi Választási Bizottsághoz.

18:15
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Bombatámadások Ukrajnában

Öt ember meghalt orosz támadásokat követően Ukrajnában - közölték helyi tisztségviselők.

Négy ember meghalt Szumi régióban és a Suspilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató szerint pedig egy nő szenvedett el halálos fejsérüléseket, amikor Avdijivkát érte bombatámadás.

19:09
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki Kijevben

Tűz ütött ki egy raktárépületben Kijev térségében tegnap este egy támadást követően - közölte az ukrán rendőrség.

A mentőknek később sikerült eloltaniuk a tüzet. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az ukrán légierő korábban azt közölte, hogy Oroszország az éjszaka folyamán 35 drónt és két irányított rakétát lőtt ki Ukrajnára, a drónokból tizenötöt lelőttek.

20:26
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Dekódolták a lezuhant katonai repülőgép feketedobozait

Az Il-76-os katonai repülőgép feketedobozaiból kinyert információk alapján az illetékes szervek megerősítették azt az információt, hogy a gépet külső hatás érte, vagyis a repülés során lelőtték.

Az adatelemzést az illetékes szervek még folytatni fogják – írja a Lenta.

Oroszország jelenleg azt is vizsgálja, hogy milyen fegyverrel lőtték le a gépet, többek között azért is, mert valószínűsítik, hogy az USA vagy Franciaország is érintett lehet az incidensben.

21:46
január 30, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva új fegyvereket telepít a Kuril-szigetekre

Oroszország új típusú fegyvereket telepít a Japán által visszakövetelt Kuril-szigetekre az orosz Távol-Keleten - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a közösségi médiában.

"A Kuril-szigetek aktívan fejlődnek, és ezzel párhuzamosan stratégiai szerepük is növekedni fog, beleértve az új típusú fegyverek telepítését" - írta az orosz politikus az X-en és a Vkontaktye orosz közösségi oldalon. Leszögezte, hogy a területi kérdést az orosz alkotmánynak megfelelően "egyszer s mindenkorra" lezárják.

Medvegyev leszögezte: Oroszország nem törődik a japánok Kuril-szigetekkel kapcsolatos érzéseivel, mert szerinte a szigetek Oroszországhoz tartoznak. "Ezek nem vitatott területek, ez Oroszország része. Azok a szamurájok, akik emiatt különösen szomorúak, meghalhatnak a hagyományos japán módon: kövessenek el szeppukut, ha van hozzá elég bátorságuk" - fogalmazott Medvegyev.

05:27
január 31, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.