szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Horváth Lajos Ottó azt mondta, hogy a balesetben szintén érintett Szász Júliával néha felhívják egymást telefonon, Vidnyánszky Attilával azonban még nem beszélgettek a történtekről.

A körülményekhez képest jól vagyok. A sajtóban megjelent már, hogy a sérüléseink végtagsérülések, az enyém kéz- és lábsérülés. Ezeket igyekeznek a megfelelő szakemberek megfelelően kezelni, hogy helyrejöjjenek. Hosszú folyamat lesz ez, minimum fél év, de lehet, hogy hosszabb. Ez majd fél év múlva kiderül. A civil életemben most igazából ez a fő tevékenység, hogy erre figyelek, ez folyamatos elfoglaltságot jelent a nap nagy részében.

Interjút adott az Indexnek Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színházban történt súlyos baleset egyik elszenvedője, aki először nyilatkozott a történtek után. Mint ismert, kollégájával, Szász Júliával együtt közel három métert zuhantak a Rómeó és Júlia előadásában a díszletről még novemberben.

Horváth elmondta, hogy komplex kezeléseket kap, és a szakemberek szerint alsó hangon fél év, amíg valami kedvező fejlemény következhet be az állapotában, de az is lehet, hogy egy kicsit több idő kell.

A munkába állásról azt mondta: „Valószínű, hogy most egy huzamosabb ideig nem fogok tudni visszatérni olyan formán, hogy úgy tudjam ellátni a munkát, ahogy azt szeretném. Akár abban a tekintetben, hogy ne csorbuljon a színházi játék, akár abban, hogy erre tudjak koncentrálni. Mert jelen pillanatban nem igazán tudok másra koncentrálni, mint hogy a sérült kezemmel, lábammal foglalkozzam, annyira lefoglal, annyira vigyázni kell rá. Úgyhogy így nincs értelme. Amikor az ember nincs ott száz százalékig, akkor azt nem lehet csinálni.”

A balesetben szintén érintett Szász Júliával néha felhívják egymást telefonon. „Hála istennek már ő is jobban van, ő is azzal tölti az idejét, hogy minél előbb meggyógyuljon” – tette hozzá. Vidnyánszky Attilával, a színház igazgatójával azonban nem beszélgettek a történtekről.

Őt most nagyon leköti a színház, engem pedig nagyon leköt a gyógyulás, aztán amikor lesz erre idő meg alkalom, akkor majd beszélgetünk.

Az interjú egyébként legnagyobb részben a Most vagy soha! című filmről szól, amelynek Horváth az egyik főszereplője, és amely 1848. március 14. estéjétől március 15. estéjéig játszódik. A filmet Lóth Balázs rendezi, a forgatókönyvet Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk jegyzik, utóbbi kettő kreatív producerek is. Horváth egy Farkasch nevű császári titkosrendőrt alakít, a márciusi ifjak nagy részét a Nemzeti Színház színészei játsszák.

Horváth azt mondta, szívesen elmegy a március 14-i díszbemutatóra és az azt követő vetítésekre, beszélgetésekre, közönségtalálkozókra. „Van is ilyen kötelezettségem, hogy azért az ilyen eseményeken részt kell venni – természetesen majd az elfoglaltságomhoz, a kezelésekhez igazítva. Nem is fog olyan nagyon a nehezemre esni, hogy ott legyek bárhol az országban. Reményeim szerint jól fogadják majd az emberek a filmet, akkor miért ne fürdőzzünk ebben, vagy beszélgessünk olyan dolgokról, amikre kíváncsiak.”

A minisztériumi vizsgálat, amely korábban már lezárult, nem talált felelőst a baleset ügyében. Vidnyánszky Attila ugyan beadta a lemondását, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. A belső vizsgálat lezárulta után Vidnyánszky vissza is vonta, így változatlanul ő áll a társulat élén.

Még mindig nem kapott kártérítést a Nemzetiben megsérült két színész

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyos balesetének ügyében továbbra is folyik a nyomozás. A színészek az idei évadban valószínűleg már nem térnek vissza a színházba.