szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu-n már meg is nézhető/hallgatható a klip. De ez még semmi: a zenekar egy új albumot is megjelentetett.

„Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter boldogan gyötrelmes munkával (játékkal) megírta a Sziámi AndFriends eddigi legjobb lemezét” – írja szerényen a zenekar. Az albumon tizennyolc felvétel, köztük öt frissített újrakiadás hallható, továbbá egy közösségi szöveggyűjtésből írott dal, (Bíbor köd) egy Bérczesi Róberttel közös szerzemény (Az öböl csendje), egy kollab bongorral, a fantasztikus szabadkai rapperrel (Melyik oldalra állsz), továbbá egy jazzyqusztik verzió Borostyánnal és Molnár György bendzsójátékával (Pesszimista biciklista bónusz track).

A címadó Szeretetszédelgő – ami előtt mindig elhangzik a koncerteken, hogy az nem egy abortuszellenes dal – egy klipet is kapott Müller Péter Sziámi rendezésében.

„Saját magam ellen írtam. Ideje volt szeretettel magam ellen fordulni” – mondja a dalról Müller.

„A Szeretetszédelgő tulajdonképpen megírta magát – az akkordok, a verze és a refrén dallamai, a zenei rész gitárszólója, az alaplüktetés, alaphangzás, kevesebb, mint egy óra alatt megvoltak… Aztán a próbateremben és koncerteken fél évet csiszoltuk” - meséli a zeneszerző, Kirschner Péter.

A zene talán leginkább a gospel műfajához áll közel, letisztult, egészen egyszerű, harmonikus és ez a megközelítés igazán újdonságnak számít a mindenkori Sziámi dalok sorában.

A hamarosan megjelenő lemez sokkal személyesebb album lesz, mint az eddigiek. Sziámi Péter megírta a verseket, a másik Péter pedig megérezte, és megzenésítette, amiről szó van, a zenekar pedig „körbemuzsikálta” a dalokat. „Ezek nem közéleti, hanem személyes és kíméletlen, maximum közérzeti hozzászólások.”

Az album a Spotify-on itt található.

A Szeretetszédelgő albumon feltűnik a már említettek mellett vokál szerepben a régi barát Szekeres András (Junkies) és Bakos Attila (Herself).

Élőben legközelebb a Magyar Zene Házában, 2023. december 8-án hallható a zenekar (vendég: Pásztor Anna, Bérczesi Róbert).