szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2006-ban meggyilkolt orosz újságíró és emberjogi aktivista Anna Politkovszkaja életéről szóló monodráma végén Fullajtár Andrea színésznő azt kérte a közönségétől, hogy együtt emlékezzenek meg a múlt héten a börtönben meghalt Alekszej Navalnijról.

Rendkívüli pillanattal zárult Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen című darab csütörtöki előadása a Katona József Színházhoz tartozó Sufniban. A darab Anna Politkovszkajáról szól, aki az orosz vezetés és Vlagyimir Putyin nagy kritikusa volt, és 2006-ban gyilkolták meg a moszkvai lakása előtt. Az előadás végén az orosz újságírót alakító Fullajtár mögé kivetítettek egy fotót Alekszej Navalnijról, majd a színész a közönséggel együtt emlékezett meg a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőről, aki előző héten, 47 éves korában halt meg egyelőre nem tisztázott körülmények között.

Navalnij életébe került, hogy Putyin legfőbb ellenfele volt

Meghalt börtönében Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő legismertebb hazai politikai ellenfele. A 47 éves ellenzéki halálának okát egyelőre nem tették közzé, ám függetlenül a későbbi hivatalos indoklásoktól, Navalnij politikai tevékenysége miatt vesztette életét és haláláért Putyin tartozik felelősséggel. Az első külföldi reakciók szerint az ellenzéki halála megmutatja, milyen a valóságban Putyin rezsimje.

A Katona József Színház Facebook-oldala szerint Az átnevelhetetlen ominózus előadásán mécseseket helyeztek el a közönség székei alatt, amelyeket aztán a nézők hazavihettek magukkal, és meggyújthatták azokat Navalnij emlékére.