Elszakadt a valóságtól Zelenszkij, Amerikának elege lett

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.24., Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut November, 2023,2023,artillery position,as Russia-Ukraine war con Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - NOVEMBER 23: A Ukrainian soldier of the 80th brigade fires artillery as Russia-Ukraine war continues in the direction of Bakhmut, Ukraine on November 23, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Figyelmen kívül hagyta az ukrán hadvezetés az amerikai tanácsadók véleményét a hadműveletek lebonyolításánál, nagyban hozzájárulva így az ellentámadás bukásához - írja a Washington Post.
Vágólapra másolva!

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrajnai tavaszi-nyári hadjáratot, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit - olvasható a Washington Post hétfőn megjelent cikkében. A vezető amerikai újság több mint 30 tisztviselőt kérdezett meg Ukrajnából, az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából vegyesen, a cikk írói pedig az alábbi következtetésre jutottak:

A németországi Wiesbadenben található amerikai támaszponton szimulációk eredményei alapján dolgozták ki a támadás ütemtervét. A Pentagon azt tanácsolta,

az offenzíva április közepén kezdődjön, és a Krímbe vezető "szárazföldi híd" elvágására összpontosítson, Melitopol irányába.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök akkori elnöke azt tanácsolta az ukránoknak, hogy szabotázscsoportokat is küldjenek az orosz hátországba, mondván:

- mondta egy neve elhallgatását kért tisztviselő.

Teljesen figyelmen kívül hagyták az ukránok az amerikai ajánlásokat, totális kudarc lett az ellentámadás Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Diego Herrera Carcedo

Az április közepére tervezett támadás végül csak június elején indult el.

Az ukrán csapatok pedig azonnal aknamezőre futottak, az orosz tüzérség pedig súlyos veszteségeket okozott az ukrán csapatoknak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államokban egyre nagyobb ellenállás övezi Ukrajna további pénzügyi és katonai támogatását.