Súlyos csapásokat mért Gázára az izraeli hadsereg, már nincs biztonságos hely a civileknek

Események

conflict Horizontal Gázai övezet Hán Júnisz
Egy Rafahból készült képen füst gomolyog az épületek felett, amikor 2023. december 7-én Izrael bombázta a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszt
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 63. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
05:25
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:36
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken a civilek nagyobb védelmét várja el Izraeltől

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint „szakadék" van Izrael civilek védelmére irányuló szándéka és a tényleges eredmények között. Elengedhetetlennek tartja, hogy Izrael kiemelten kezelje a civilek védelmét. Az Egyesült Államok azt akarja, hogy Izrael biztosítsa a palesztinok számára, hogy mikor és hol mehetnek biztonságba, és világossá tegye azokat az időszakokat, amikor egyik helyről a másikra költözhetnek.

05:47
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Washington nem szabott határidőt Izraelnek

Washington nem adott Izraelnek határidőt a gázai bombázások és szárazföldi hadműveletek befejezésére - mondta a Fehér Ház egyik munkatársa. Jon Finer egy biztonsági fórumon úgy fogalmazott, hogy ez nem igazán az Egyesült Államok hatásköre, de elismerte, hogy Amerika befolyással van arra, ami a helyszínen történik.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a Hamász akkor is fenyegetést fog jelenteni, ha a háború azonnal leállna. Washington úgy véli, sok jogos katonai célpont van Gáza déli részén, köztük a Hamász vezetésének nagy része.

06:23
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a Hamász-alagutak elárasztását fontolgatja

Izrael azt a tervet fontolgatja, hogy felszámolja a Hamász földalatti alagút-hálózatát azáltal, hogy elárasztja azokat tengervízzel - közölte két amerikai tisztviselő az NBC News amerikai hírcsatornával.

Izrael nem volt hajlandó kommentálni a bejelentett taktikát, de korábban azt mondta, hogy az alagutak túszokat, fegyvereket, Hamász-harcosokat és a csoport vezetőit is rejtik.

06:56
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Fehér Ház: Irán részt vett a húszi támadások szervezésében

Irán támogatja a jemeni húszi lázadók támadásait a Vörös-tengeren – közölte a Fehér Ház egyik vezető munkatársa. Jon Finer nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes azt mondta az Aspen Biztonsági Fórumon, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda részt vesz az Izrael elleni rakéta- és dróntámadások tervezésében, végrehajtásában és engedélyezésében, valamint a térségben történő hajózásban.

Egy amerikai katonai tisztviselő azt mondta, hogy egy amerikai hadihajó lelőtt egy Jemen húszi ellenőrzés alatt álló területről indított drónt – néhány nappal azután, hogy a lázadó csoport vállalta a felelősséget a három kereskedelmi hajó elleni támadásért a Vörös-tengeren.

07:26
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

A túszok családjai együtt ünnepelték Hanuka első éjszakáját

A Hamász által elrabolt túszok hozzátartozói az észak-izraeli Karmielben gyűltek össze a zsidó Hanuka ünnepének első éjszakája alkalmából. A nyolcnapos ünnep a fény győzelmét jelképezi a sötétség felett.
Körülbelül 240 embert fogott el a Hamász az október 7-i razziák során Dél-Izraelben, és mintegy 138 embert még mindig fogva tartanak.

07:54
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Gázában már nincs biztonságos hely a civileknek

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének vezetője azt mondta, Gázában már nincs biztonságos hely a civilek számára – még az ENSZ menedékhelyein és az úgynevezett "biztonsági zónákban" sem.

08:43
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs jele újabb fegyverszüneti megállapodásnak

Izrael és a Hamász nem áll közel ahhoz, hogy megállapodjanak a háború új humanitárius szünetében – közölte a Fehér Ház. A Hamász egyik magas rangú tisztviselője külön figyelmeztetett, hogy a túszok hazatérésének lehetősége "fogyatkozik", miközben Izrael támadásai folytatódnak.

A múlt hónap végén kötött rövid ideig tartó fegyverszünet megkönnyebbülést nyújtott a palesztinoknak, és lehetővé tette a Hamász néhány túszának kiszabadítását, bár mintegy 138 embert még mindig fogva tartanak.

Izrael folytatta Gáza bombázását, miután a megállapodás múlt pénteken összeomlott.

09:37
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

A Palesztin Hatóság az Egyesült Államokkal együtt dolgozik a háború utáni Gáza tervén

A Palesztin Hatóság amerikai tisztségviselőkkel együtt dolgozik egy terven, amely a háború befejezése után Gáza irányítását szolgálja - írja a Bloomberg.

Shtayyeh szerint a konfliktus előnyös kimenetele az lenne, ha a Hamász a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) junior partnerévé válna, és segítené egy új független állam felépítését, amely magában foglalja a megszállt Ciszjordániát, Gázát és Kelet-Jeruzsálemet.

Ha ők (a Hamász) készek a megállapodásra és elfogadják a PLO politikai platformját, akkor lesz helye a beszélgetésnek. A palesztinokat nem szabad megosztani

- mondta, hozzátéve, hogy Izrael célja a Hamász teljes legyőzése irreális.

10:01
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai tisztviselők aggódnak Izrael katonai ambíciói miatt

A HuffPost arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők aggódnak amiatt, hogy Izrael amerikai fegyvereket akar szerezni egy libanoni háborúhoz.

 

Ez egy sarkalatos történelmi pillanat, és dühösnek kell lennünk amiatt, hogy Netanjahu kockára tette a hírnevünket, hogy előmozdítsa személyes politikai programját  

- idézte a hírportál a külügyminisztérium egyik tisztviselőjét.

10:29
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Menekülttáborra csapott le Izrael

Hat ember meghalt és három másik megsebesült - közölték orvosi források az Al Jazeerával.

A ma reggel készült videókon látható, amint az izraeli erők tankokkal behatolnak a menekülttáborba, miközben robbanások hangjai hallatszanak a háttérből. Állítólag az izraeli katonák kora reggel hatoltak be a táborba, ahol mesterlövészek foglaltak állást több épület tetején.

10:59
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Férfiakat raboltak el egy iskolából

Az Al Jazeera tudósítója, Hani Mahmoud a Gázai övezetbeli Rafahból jelentette, hogy csütörtökön az ENSZ által támogatott iskolákból elhurcoltak több tucat férfit egy "heves lövöldözés" közepette.

– mondta.

Az izraeli média által sugárzott felvételeken legalább 100 palesztin férfi látható, amint alsóneműben ülnek az utcán Jabaliában, mielőtt ismeretlen helyre vitték őket. A genfi székhelyű Euro-Mediterranean Human Rights Monitor szerint a férfiak között orvosok, akadémikusok, újságírók és idősek is voltak.

11:34
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Hat ember halt meg a Far'a menekülttábornál

A palesztin egészségügyi minisztérium most azt állítja, hogy hat ember halt meg a Far'a menekülttábor elleni halálos izraeli rajtaütésben. Állítólag az izraeli katonák kora reggel hatoltak be a táborba, ahol mesterlövészek foglaltak állást több épület tetején.

12:08
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy szíriai célpontokat talált el

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az éjszaka folyamán csapást mértek a megszállt Golán-fennsíkok közelében egy általuk "fegyveres terrorista sejtnek" nevezett szervezetre.

Közölték, hogy a Golán-fennsíkon tegnap elkövetett támadásokra válaszul több szíriai célpontot is eltaláltak.

12:43
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

350 ember halt meg az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában közel 350 ember halt meg a közvetlen légicsapásokban.

13:14
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint visszaverték az izraeli különleges erők egyik túszmentési kísérletét

A Hamász fegyveres szárnya pénteken azt állította, hogy visszaverte az izraeli különleges erők egyik túszmentési kísérletét a Gázai övezetben, és egy fogoly és több izraeli katona is életét vesztette

Az Ezzedin al-Kasszam Brigádjai Telegramon közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy harcosai észrevették a különleges erők mentési kísérletet végrehajtó egységét, megtámadták őket, több katonát megöltek és megsebesítettek. Az incidens helyszínét nem pontosították.

A terrorszervezet közleménye szerint a túszmentési kísérlet során meghalt a túszként fogva tartott. 25 éves Szaar Baruh izraeli katona. Az Izrael által az elhurcoltakról közzétett listán szerepel egy Szahar Baruh nevű 24 éves izraeli diák neve is, akit október 7-én hurcoltak el otthonából a terroristák.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

13:48
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg szerint több mint 450 gázai objektumra mértek csapást

A hadsereg közölte, hogy az elmúlt nap folyamán több mint 450 célpontra mért csapást a Gázai övezetben, miközben a szárazföldi hadműveletek folytatódnak - tájékoztat a The Times of Israel.

A célpontok között katonai települések, megfigyelőállások és fegyverraktárak vannak. A 7. páncélos dandár csapatai az izraeli légierő több drónját irányították, hogy csapásokat hajtsanak végre a Hamász ügynökei ellen Khan Younis térségében - áll a közleményben.

14:34
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy túszul ejtett izraeli katona

A Hamász fegyveres szárnya azt állítja, hogy egy túszul ejtett izraeli katona meghalt a fegyveresek és az izraeli különleges erők egysége közötti összecsapásban.

A Reuters szerint az Al-Kasszam Brigádok azt állítja, hogy harcosai felfedezték az akciót, és szembeszálltak az egységgel; ennek következtében az izraeli erők közül többen meghaltak és megsebesültek. Számot nem közöltek.

14:41
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Szóltak a szirénák a Gázai-övezet mentén

Közel 15 órás szünet után több, a Gázai övezettel határos izraeli településen megszólaltak a szirénák.

15:31
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Izrael középső részén

Izrael középső részén robbanások hallatszottak a Földközi-tengerbe zuhant rakéták miatt

15:52
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Több helyen is törmelék hullott Izraelre

Rakétaszilánkok hullottak egy autóra Tel-Avivban, nincs sérülés a jelentések szerint.

16:31
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Egy izraeli katonát baráti tűz ölt meg

Egy izraeli harci helikopter tévedésből tüzet nyitott egy épületre, miközben az IDF csapatai bent tartózkodtak, és megölte az egyik katonát - jelentette a Ynet hírportál.

A beszámoló szerint a szárazföldi csapatok légi támogatást kértek, miután a közelben azonosítottak egy csoport Hamász-ügynököt, de a fegyveresek lövésére küldött Apache harci helikopter rossz épületre csapott le - áll a jelentésben.

16:47
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg tüzérséggel lőtte Dél-Libanont

Az Izraeli Védelmi Erők péntek este bejelentették, hogy "több" rakétát lőttek ki Libanonból, amelyek a határ mentén lévőizraeli állásokat célozták. A hadsereg közölte, hogy tüzérségi tűzzel válaszolt.

16:59
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ciszjordánia-szerte öt körözött személyt tartóztattak le

A hadsereg  és a Shin Bet bejelentette, hogy Ciszjordánia-szerte öt körözött személyt tartóztattak le, köztük két Hamász-ügynököt.

17:20
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Drón hatolhatott be Észak-Izraelbe

Szirénáznak Észak-Izraelben. A feltételezések szerint drón behatolás történt Észak-Izraelben - tájékoztat a héber média.

17:55
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a Hamász-infrastruktúrát támadja

Az izraeli védelmi erők (IDF) közlése szerint lerombolták a Hamász által használt épületeket a Gázai övezet Rimal negyedében lévő Al-Azhar egyetemen - írja a The Guardian.

18:31
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tűzszüneti felhívás megvitatására készül

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a mai nap folyamán ülést tartott, miután António Guterres főtitkár hivatkozott az alapszabály 99. cikkére.

A cikkely lehetővé teszi a főtitkár számára, hogy a tanács elé terjesszen minden olyan ügyet, amely véleménye szerint veszélyeztetheti a nemzetközi béke és biztonság fenntartását.

Guterres humanitárius tűzszünetre törekszik, hogy megelőzze az egész Közel-Kelet számára potenciálisan visszafordíthatatlan következményekkel járó katasztrófát.

19:02
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

A francia elnököt bírálták a vallásos szertartásért

Emmanuel Macron francia elnök kénytelen volt megindokolni, hogy miért engedélyezett egy zsidó szertartást hivatalos rezidenciáján, az Élysée-palotában, miután kritikusai azzal vádolták, hogy nem tartja tiszteletben Franciaország világi hagyományait - írja az AP.

Egy csütörtöki díjátadó ünnepségen, amelyen Macronnak díjat adtak át az antiszemitizmus elleni fellépéséért, Haim Korsia, Franciaország főrabbija meggyújtotta a menóra első gyertyáját - ez a szertartás nyitja meg az egyhetes zsidó hanuka ünnepét -, miközben Macron végignézte.

Az Egyesült Királysággal ellentétben Franciaországban a vallás és az állam szétválasztásának kialakult hagyománya van, amelyet sokan nagyra tartanak - és még törvényben is kodifikálták.

Az ellenzéki pártok ezért bírálták az elnököt, miután az eseményről készült videó megjelent a közösségi médiában.

19:29
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság Izrael oldalán áll

Az Egyesült Királyság kormánya mindent meg fog tenni, hogy segítsen Izraelnek a Hamász által ejtett túszok szabadon bocsátásában

- jelentette ki Oliver Dowden miniszterelnök-helyettes a brit zsidó közösség tagjainak.

A Hertfordshire-i Borehamwoodban tartott virrasztáson Ephraim Mirvis főrabbi mellett felszólalva Dowden azt mondta, hogy az Egyesült Királyság támogatja Izraelt a Hamász fenyegetésének megszüntetésére irányuló erőfeszítéseiben.

20:07
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli erők lerombolták a Hamász épületeit a Rimal negyedben

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint lerombolták a Hamász által használt épületeket a Gázai övezet Rimal negyedében található Al-Azhar egyetemen. Az IDF szóvivője, Daniel Hagari r. admirális az X-en közölte:

20:39
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Rabbik és a zsidó közösség tagjai tüntettek New Yorkban

A Rabbik a Tűzszünetért csoport szervezésében az amerikai rabbik és a zsidó közösség tagjai összegyűltek New Yorkban a hanuka nyolcnapos zsidó ünnep első estéjén.

A békés tüntetéshez sokan csatlakoztak, transzparenseket lengettek, melyen az alábbi feliratok szerepeltek: Béke. Tűzszünetet.

New York, 2023. december 8. Rabbik és a zsidó közösség tagjai állandó tűzszünetet követelnek a Gázai övezetben. Forrás: MTI/EPA/Justin Lane
21:05
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA hétfőn nyilvánosságra hozza a szélsőségesek névsorát

A ciszjordániai emberek elleni támadásokban részt vevő izraeli telepesek elleni szankciókról tárgyalnak az uniós külügyminiszterek hétfőn Brüsszelben tartandó csúcstalálkozójukon.

Az Egyesült Államok már dolgozik egy névsoron, amely az izraeli hatóságok által ismert szélsőségeseket és a terjesztőket is tartalmazza.

Az EU-ban hasonló lépésekhez a schengeni térség valamennyi tagjának egyetértésére lenne szükség.

21:30
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb forrásokat csoportosít át a háborúk finanszírozására

A Biden-kormányzat azt fontolgatja, hogy új korlátozásokat vezet be a menedékkérők körére vonatkozóan.

Kibővítik a kitoloncolási eljárást is annak érdekében, hogy a kiegészítő finanszírozási törvényjavaslatban újabb támogatásokat biztosítson Ukrajnának és Izraelnek.

A Fehér Ház és a kongresszus versenyt fut, hogy olyan megállapodást kössön, amely érdemi katonai segélyt nyújt a két szövetséges nemzetnek.

22:05
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Felvette az EU a Hamász két vezetőjét a terrorelhárítási jegyzékbe

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében, a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett támadására válaszul az Európai Unió Tanácsa úgy határozott pénteken, hogy a Hamász katonai szárnyának két vezetőjét felveszi a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló jegyzékébe.

Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható a szervezetek és vezetőik rendelkezésére semmilyen pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás.

A tanács pénteki tájékoztatása szerint az intézkedések Mohammed Deifet, a Hamász katonai szárnyának, az Izzedín al-Kasszám Brigádoknak a vezetőjét és helyettesét, Marván Isszát célozzák.

- emelték ki.

Mostantól így az EU-ban tizenhárom emberrel és huszonegy terror- vagy a terrorizmust támogató szervezettel szemben alkalmaznak korlátozó intézkedéseket, amelyek között pénzeszközök és egyéb bevételek befagyasztását kimondó rendelkezések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések szerepelnek.

22:32
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Méltó katonai tiszteledadással emlékeztek a főtörzsőrmesterre

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is részt vett a Gázai övezetben vívott harcokban elesett Gal Meir Eizenkot 25 éves izraeli főtörzsőrmester temetésén a herclijai katonai temetőben 2023. december 8-án. Eizenkot az izraeli hadsereg korábbi vezérkari főnökének, a jelenlegi izraeli háborús kabinet tagjának, Gadi Eizenkotnak a fia.

Halála nagy visszhangot keltett az izraeli közéletben.

A Gázai övezetben vívott harcokban elesett Gal Meir Eizenkot 25 éves izraeli főtörzsőrmester temetése a herclijai katonai temetőben 2023. december 8-án. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan
23:01
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Addig nem lesz béke, amíg a Hamász a Gázai övezetből támadhat

Addig nem lehetséges a tartós béke biztosítása a Közel-Keleten, amíg a Hamász palesztin iszlamista szervezet folytatni tudja a Gázai övezetből indított támadásait

- jelentette ki pénteken a német külügyminisztérium szóvivője.

Berlini sajtótájékoztatóján a szóvivő hangsúlyozta: támogatják, hogy további tűzszüneteket tartsanak a konfliktus övezetében. Izraelt a Gázai övezet déli részén élő civil lakosság további szenvedésének elkerülésére és a nemzetközi humanitárius jog betartására szólította fel.