szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Múzeum kirúgott igazgatója azt is elmesélte, hogyan trükköztek a filmkészítők, hogy ne legyen még drágább a film elkészítése amiatt, mert ő megtiltotta két farúd lefűrészelését.

„Az előre tudható volt, hogy itt nem egy mély lélektani drámát fogunk látni, s nem is egy hiteles történelmi vázlatot” – így ült be saját bevallása szerint L. Simon László a Most vagy soha című Petőfi-filmre szombaton.

A Nemzeti Múzeum igazgatói pozíciójából meleg idős embereket ábrázoló sajtófotók miatt kirúgott egykori fideszes államtitkár másnap egy hosszú Facebook-posztban fejtette ki a véleményét a rekordösszegű állami támogatásból elkészített mozi kapcsán.

Csák János kirúgta L. Simon Lászlót

Áll a bál a World Press Photo kiállítás egyik sorozata miatt, amin az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek láthatók. A múzeum kirakta a 18+-os táblát, a minisztérium szerint azonban L. Simon nem volt jogkövető érdemi felhívás után sem. A miniszter emiatt döntött a kirúgása mellett.

A film azzal a felütéssel indul, hogy „ahogy történt és ahogy történhetett volna”, és L. Simon nem értett egyet azokkal a kritikákkal, amelyek szerint ez a vállalás önellentmondás. Sőt, amellett érvel, hogy ez a „Hollywoodi recept”, amely „régóta legitim a filmes világban”.

Ehelyett az egykori fideszes politikus szerint ehelyett azon érdemes vitatkozni, hogy a Rákay Philip nevével fémjelzett mozit akciódús kalandfilmmé tevő fiktív betétek kikezdik-e a mű egészének történeti hitelességét.

A filmet egyszerre dicsérő és kritizáló terjengős elemzés érdekes pontja, hogy L. Simon azt állítja, a Nemzeti Múzeum igazgatójaként szigorúan megtiltotta, hogy a forgatás kedvéért le akartak fűrészelni az épület homlokzatáról két védett, nemzeti színű farúdat.

A digitális kiretusálásuk nyilván nagyon sokba került volna, fölösleges kiadással terhelve az egyébként is drága filmet, ezért döntöttek úgy a producerek, feketék lesznek a rudak és idegen zászlók lengenek rajtuk

– állítja L. Simon, aki ezzel magyarázza azt a történelmileg nem hiteles mozzanatot, hogy Nemzeti Múzeum 1848-ban császári zászlók lengtek.

Amit ki nem állhatott a filmben L. Simon, az „Szendrey Júlia Lara Croftot megszégyenítő záró akciójelenete”, illetve a „videójátékok világát megidéző” filmzen. Összességében azonban úgy véli:

ez nem egy kurzusfilm, nem egy aktuálpolitikai üzeneteket sután megjelenítő alkotás, hanem egy akciódús játékfilm, ami egy lehetséges interpretációja az 1848. március 15-i eseményeknek.

Az alkotást megnézte kollégánk is, és mint kritikájából kiderült, ő nem teljesen úgy gondolkozik a filmről, mint L. Simon:

Most vagy soha!: Rákay Philipék semmit nem értettek meg a forradalomból, hiába forgattak 6 milliárdos filmet róla

Minden idők legnagyobb hazai filmes költségvetése arra ment el, hogy a Most vagy soha! a jó ízlést hírből sem ismerő alkotói megmutassák: mi is tudunk kicsit sárga, kicsit savanyú, B kategóriás akciófilmet készíteni, akár Petőfi Sándorról is, az első magyar Jediről, akit az első magyar Terminátor üldöz megveszekedetten. Kritika.