Terrortámadás

115-re emelkedett a halálos áldozatok száma az orosz kulturális központban - nyomozók

Orosz tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma valószínűleg tovább fog emelkedni.

2024.03.23 11:56ma.hu

Az orosz Nyomozó Bizottság azt állította, hogy a Moszkva melletti Crocus City koncertteremben péntek este elkövetett mészárlás halálos áldozatainak száma 115 fő, és figyelmeztetett, hogy ez a szám valószínűleg még emelkedni fog.

A szolgálat korábban 60, majd 93 halálos áldozatról számolt be, de később frissítést adott ki, amelyben bejelentette, hogy további holttesteket találtak, miután a mentőszolgálat megkezdte a romok eltakarítását.

"Az előzetes adatok szerint a halál oka lőtt sebek és égéstermék-mérgezés (füstmérgezés) volt" - közölték a nyomozók, hozzátéve, hogy a helyszínen talált bizonyítékok elemzésével, a térfigyelő kamerák felvételeinek átnézésével és az áldozatok vallomásainak felvételével folytatják a támadás minden részletének megállapítását.

A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma korábban arról is beszámolt, hogy az elhunytak között legalább három gyermek van.

A tragikus események péntek este a Krókusz kulturális központban, az orosz főváros nyugati peremén lévő Krasznogorszk városban történtek. A 7500 fősre becsült befogadóképességű koncerthelyszín majdnem tele volt, amikor a terroristák lecsaptak. A támadásra a Piknik orosz rockzenekar fellépése előtt került sor.

A mobiltelefonos felvételek és a szemtanúk beszámolói alapján legalább öt, katonai stílusú felszerelést viselő, támadófegyverrel felszerelt fegyveres nyitott először tüzet a fegyvertelen biztonsági őrökre a koncertterem főbejáratánál. Ezután válogatás nélkül lövöldöztek a menekülő, pánikba esett látogatókra.

Miután a terroristák elérték a koncerttermet, felgyújtották a bent lévő székeket, és a lángok hamarosan az épület nagy részét, beleértve a tetőt is, elöntötték.

A nyomozók kijelentették, hogy a helyszínen talált bizonyítékok alapján tett előzetes megállapítások megerősíteni látszanak, hogy a terroristák automata fegyvereket használtak a támadás során, és valamilyen gyúlékony folyadékot használtak a helyiségek felgyújtásához.

A nyomozóbizottság közölte, hogy most ballisztikai, genetikai és ujjlenyomatelemzést végeznek a helyszínen talált tárgyi bizonyítékok alapján.

Közben Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy tizenegy gyanúsítottat, köztük négy terroristát, akiknek közvetlen közük volt a támadáshoz, őrizetbe vettek - közölte a Kreml sajtószolgálata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.