szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lakner László Barikád című festménye került be a rangos gyűjteménybe.

Lakner Lászlónak, a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb alkotójának műve bekerült a párizsi Centre Pompidou kollekciójába. A Barikád című 1972-es festmény a múzeum Közép-Európai Akvizíciós Bizottságának közvetítésével lett a neves intézmény gyűjteményének egyik darabja.

Az 1972-ben készül Barikád Lakner fotórealista korszakának kulcsművei közé tartozik. A festmény, melynek első verziója az esseni Folkwang Museum tulajdonában van, a forradalom emlékműveként értelmezhető. Az 1968-as párizsi diáklázadásokra utal, ugyanakkor rejtetten az 1956-os budapesti forradalmat is megidézi.

Az utcakő a minimal art kockamotívumának újbaloldali szellemiségű, politikailag elkötelezett változata, amely a szocialista realizmus toposzára, a „proletariátus fegyverére” is utal.

Lakner az első művészek között volt, akik újragondolták és újraértelmezték ezt a motívumot, amely több neves magyar művész konceptuális alkotásaiban is visszatér. A Barikád az absztrakt struktúraábrázolások és a társadalmi érzékenységű realizmus szintézise.

Lakner László: Barikád
hvg.hu

Lakner Lászlót 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2022-től a Nemzet Művésze. 2004-2005-ben a budapesti Ludwig Múzeumban, 2022-ben a debreceni Modemben, 2024-ben pedig a Muzeum umění Olomouc-ban nyílt retrospektív kiállítása.

Lakner a legjelentősebb magyarországi közgyűjteményeken túl számos külföldi közgyűjteményben is megtalálható, többek között a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a berlini Hamburger Bahnhofban, a Berlinische Galerie-ben, az esseni Folkwang Museumban, a rotterdami Museum Boijmans-Van Beuningenben, a kölni Museum Ludwigban, az aacheni Ludwig Forum für Internationale Kunstban, a firenzei Galleria degli Uffiziben és a tokiói Hara Museumban.