Tömegesen menekülnek a palesztinok az éhínség és halál elől a Gázai övezetből

2024.04.04. 18:13
Több mint 64 ezer, második útlevéllel is rendelkező palesztin hagyta el a Gázai övezetet a harcok kirobbanása óta – közölte az MTI az al-Kahira egyiptomi hírtelevízióra hivatkozva.

Az ENSZ adatai szerint ez a 64 ezer ember mindössze töredéke az otthonaikból menekülni kényszerült palesztinoknak. A Gázai övezet lakosságának eddig több mint 80 százaléka, csaknem 1,9 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát a harcok miatt.

Először tavaly november elején nyílt lehetősége a második útlevéllel rendelkező palesztinoknak, illetve a külföldieknek a Gázai övezet elhagyására.

Egyes palesztinok fejenként akár 10 ezer dollárt is kifizetnek úgynevezett közvetítőknek, hogy a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomba menekülhessenek. A határt szigorúan ellenőrzi Egyiptom és Izrael.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet nemrég úgy fogalmazott, hogy a palesztinoknak három lehetőségük maradt a háború közepette: a halál, a kivándorlás vagy a behódolás.

Joe Biden amerikai elnök nemrég arról beszélt, hogy Izrael nem tesz eleget a térségben dolgozó segélymunkások védelmében, egyúttal gyors vizsgálatot követelt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) gázai dróntámadása ügyében, amelyben a World Central Kitchen (WCK) jótékonysági szervezet hét munkatársa vesztette életét.