szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lesz benne kitalált történetszál, az alkotók a korabeli forrásokból dolgoztak.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy film készül József Attiláról, amihez most megérkezett az első előzetes. Stílszerűen a költészet napjára, József Attila születésének évfordulójára, április 11-re időzítve.

Reménytelenül – Teaser Trailer (12E)

Reménytelenül – József Attila pszichoanalízise 2025. április 10-étől a mozikban. Író & Rendező: Rózsa Gábor Főszereplők: Michl Juli, Sütő András További szereplők: Márkus Luca, Adányi Alex, Mult István, Kocsis Gergely, Mikola Gergő A film József Attila pszichoanalízisét dolgozza fel, azt az életszakaszát, amikor a költő, Gyömrői Edit pszichoanalitikus terápiáján vett részt.

A Reménytelenül című filmet, amely a költő pszichoanalízisét dolgozza fel, jövő áprilisban mutatják be. A Rózsa Film közleménye szerint az egyik legfontosabb szempontjuk a hitelesség volt:

nincs benne kitalált történetszál, minden esemény, amit látni-hallani lehet majd a filmben, az korabeli forrásokból fellelhető.

Ezt olyannyira komolyan vették, hogy József Attila mondatai nagyrészt maga a költő újságcikkei, tanulmányai, levelei és versei alapján fogalmazódtak, így elérve a nyelvezetben is a kívánt hitelességet.

A költőt Sütő András, szerelmét, a pszichoanalitikus Gyömrői Editet Michl Juli játssza. A színészek közt feltűnik Márkus Luca, Adányi Alex, Mult István, Kocsis Gergely és Mikola Gergő is. A filmet Rózsa Gábor írta és rendezi, a vezető operatőr Garai Gábor.

A Petőfi-filmmel ellentétben a Reménytelenül nem gigantikus állami támogatásból, hanem reménybeli támogatók segítségével készül. A gyártó honlapján látható, hogy az alkotók jelenleg is támogatókat keresnek, akik minimum 500 ezer forinttal, de akár tízmilliós összeggel is be tudnának szállni az elkészültébe.