EP-képviselő: Túlszabályozás van Brüsszelben

DKRCS20230707009
2023.12.12. 06:28
Vincze Loránt európai parlamenti képviselő szerint saját magunkkal szembeni önbecsülés kérdése, hogy a romániai magyarságnak a következőkben is legyen képviselője az Európai Parlamentben.

Nehéz választási év következik, amely a szélsőséges pártok erőteljes megerősödését hozza magával, ebben a politikai környezetben pedig különösen fontos, hogy a magyarság megtartsa helyét azokban a döntéshozó fórumokban, amelyekben eddig is részt vett.

„Komolyan el kell gondolkodnunk nekünk, erdélyi magyaroknak, hogy ragaszkodunk-e ahhoz, amink van, vagy feladjuk a képviseletet” – mondta a Maszolnak adott interjújában az EP-képviselő.

Az EP képviselő többek között arról beszélt, hogy

  • szerinte túlszabályozás van Brüsszelben és sokszor értelmetlen döntéseket hoznak az Európai Parlamentben, de ezen tévedések oka nem feltétlen a Nyugat és Kelet ellentéteinek és különféle szemléleteinek különbözősége miatt van így. 
  • Fontosnak tartja az európai együttműködést. Ha a gazdasági együttműködést és a támogatáspolitikát nézzük, nagy előny, hogy az európai uniós források képesek a fejlődési, fejlettségi különbségeket kiegyenlíteni a tagállamok között, legalábbis megpróbálják. 
  • A zöld átállással kapcsolatban elmondta, hogy Romániában fokozatosan halad ez a folyamat, és van jó néhány ezzel kapcsolatos kitűzött céldátum is. Például 2030 után már nem gyártanak belső égésű motorral rendelkező autókat. Azt is hangsúlyozta, hogy szükség van olyan intézkedésekre, amelyek az éghajlatváltozást mérsékelik, a szén-dioxid-kibocsátást csökkentik, de nem szabad túlzásokba esnünk és például zéró szén-dioxid-kibocsátással a gazdaságnak károkat okoznunk.
  • Arról is beszélt, hogy szerinte Romániának jobban ki kellett volna állni a Bulgáriától való elkülönülés mellett és azzal, hogy végül egyik ország sem lesz a schengeni övezet tagja, mindketten vesztesek lettek. 
  • Említette azt is, hogy Romániában negatív folyamatokat indított el a Brüsszel-ellenesség és a schengeni csatlakozás megvétózása, az emberek dühének célpontja pedig leginkább az Európai Unió.
  • A kisebbségek ügyeinek fontosságát is jelentősnek tartja, és pozitív, hogy az Európai Parlament és az Európai Néppárt ezen ügyek mellé áll, ugyanakkor szomorú, hogy vannak tagállamok, amelyek egyáltalán nem hajlandóak foglalkozni a kisebbségek ügyeivel. 
  • Beszélt arról is, hogy Romániában belpolitikai választásra számítanak az EP-választással kapcsolatban, és úgy látja, hogy az erdélyi magyarok sokszor szkeptikusan tekintenek az Európai Unióra, pedig hinniük kéne benne és el kell menniük szavazni a jobb jövő érdekében. 
  • Azzal kapcsolatos aggodalmait is kifejtette az interjúban, hogy mi lesz, ha az AUR bejut az Európai Parlamentbe (szerinte az negatív hatással lesz mindenre), és szerinte egyfajta nemzeti önbecsülés kérdése is az, hogy az ő pártjuk, az RMDSZ is képes legyen egyszer európai parlamenti tag lenni. Vincze Lóránt szerint jó volna, hogyha egy konzervatív többség vagy egy jobbközép többség alakulna ki az Európai Parlamentben, szemben az elszállt baloldallal, mert szerinte a baloldal víziói rossz irányba vinnék az európai gazdaságot.

(Borítókép: Vincze Lóránt 2023. július 7-én. Fotó: Krizsan Csaba / MTI)