:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 22. 09:44

Romlanak a ByteDance kilátásai az USA-ban

Ismét szavazott az amerikai Kongresszus képviselőháza arról a törvényjavaslatról, mely gyakorlatilag fővesztés terhe mellett előírná a ByteDacne számára a TikTok értékesítését. A jogszabály ezzel sokkal nagyobb eséllyel mehet majd át a szenátusi szavazáson is.

Vasárnap újra szavazott az amerikai Kongresszus képviselőháza a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act nevű jogszabályról, melyet egyszer már eredeti formájában több mint egy hónappal ezelőtt megszavazott a testület, most viszont kissé újracsomagolva, új feltételekkel sokkal nagyobb eséllyel mehet át a törvénytervezet a szenátusi szavazáson.

A jogszabályt ezúttal 360 az 58 ellenében ratifikálta a képviselőház (nagyjából ugyanilyen arányú volt az előző, március közepén tartott szavazás eredménye is), ezúttal azonban már annak a jogszabálycsomagnak a részeként, mely Izraelnek és Ukrajnának juttatandó további anyagi segítségnyújtást biztosít. Politikai szakértők szerint ez garantálhatja, hogy a jogszabályról még a héten szavazni fog a szenátus is.

A Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act-et éppenséggel lex TikToknak is lehetne hívni, de legalábbis elég egyértelmű, hogy amennyiben a jogszabály hatályba lép, az a ByteDance-hoz tartozó közösségi platform amerikai működésére lesz majd leginkább hatással.

keeptiktok_woman

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A törvény immár a sokadik próbálkozás az Egyesült Államokban arra, hogy a nemzetbiztonsági kockázatként kezelt, mintegy 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTokot elszakítsa a kínai gyökerektől, ezúttal azonban a Demokrata és Republikánus oldal minden eddiginél egységesebbnek tűnik a kérdésben.

A kétpárti javaslatra készült jogszabály a fenti cél érdekében előírja a tulajdonos ByteDance számára, hogy értékesítse a TikTokot.

Ám míg az eredeti, márciusi törvénytervezet erre hat hónapot adott volna, addig a most megszavazott módosított szövegezés kilenc plusz három hónapnyi határidőt biztosít erre a célra.

A ByteDance álláspontja ettől még nem változott az ügyben. A cég már a törvényjavaslat felbukkanásakor, idén februárban is hangsúlyozta, hogy semmiféle felhasználói adatot vagy tevékenységet nem oszt meg semmilyen harmadik féllel, pláne nem a kínai politikai vezetéssel. A társaság emellett akkor is és most is kiemelte, hogy a törvény súlyosan sérti 170 millió amerikai állampolgár szólás- és véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogát. 

A törvénytervezet ellen amerikai jogvédők is tiltakoztak, a TikTok pedig push üzenetben buzdította felhasználóit, hogy jelezzék nemtetszésüket a képviselőjüknél a kilátásba helyezett betiltás miatt. Joe Biden amerikai elnök korábban közölte, hezitálás nélkül aláírja a jogszabályt, ha a képviselőház után a szenátus is megszavazza azt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 00:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.