A régi node-okra koncentrál a szankciók miatt Kína

A keleti nagyhatalom ezzel valamennyire ellensúlyozza az USA korlátozásait.

Az SCMP friss riportja szerint Kína jelentősen növelte az elavult node-okon történő chipgyártást, konkrétan 40%-os bővülésről van szó az első negyedévet tekintve. Bár hivatalosan még nincs megerősítve, de ekkora bővülés mellett elképzelhető, hogy Kína a világ vezető országa lett az elavult gyártástechnológiákat tekintve.

A növekedés elsődleges indikátora az lehet, hogy az USA a régi, 28 nm-es vagy öregebb node-okat nem korlátozza, így Kína átrendezhette a belső piacát, aminek hála csak márciusban 36,2 milliárd lapkát gyártottak az elavult eljárásokon. Az SCMP azt is megjegyzi, hogy a 2019-es esztendő első negyedévéhez viszonyítva a gyártókapacitás a szóban forgó gyártási eljárásokon gyakorlatilag megtriplázódott.

Az USA egyébként szándékosan nem szankcionálja a régebbi node-okat, az ezeken készülő lapkákat ugyanis nem tartják nemzetbiztonsági kockázatnak, a kritikus iparágak ugyanis nem építenek az elavult chipekre. Kereslet azonban még ezekre is van, nem is kevés, amire Kína jól ráérzett, így valamennyire sikerült a szankciókhoz igazodniuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés