szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Inkább egy felturbózott e-könyv-olvasó, mintsem e-könyv-olvasóként is használható táblagépet készített a kínai Onyx. Az elmúlt 12 év tapasztalatára építve született meg a Boox Note Air 2 Plus.

Az elmúlt néhány évben több gyártó is megpróbálkozott az e-könyv-olvasók és a táblagépek kategóriájának elegyítésével. A piacon megtalálni többek között a Huawei MatePad Papert, a ReMarkable 2-t, de az e-olvasó kategória királya, az Amazon sajátját, a Kindle Scribe-ot is.

Köztük kér helyet a kínai Onyx által gyártott Boox Note Air 2 Plus.

Milyen házasság ez?

Az e-könyv-olvasóként funkcionáló táblagép, vagy még inkább a táblagépként funkcionáló e-könyv-olvasó iránti igény lényegében azóta létezik, hogy külön-külön mindkét készülék megtalálható a piacon. Hogy előbb-utóbb lesz ilyen termék, azt jól mutatta az e-könyv-olvasók fejlődése is: amellett, hogy színes kijelzővel ellátott eszközöket is találni a piacon, a fejlődés egyik fontos állomása volt az is, amikor megjelentek a wifis készülékek. Ennek célja elsősorban az volt, hogy az eszközre könnyebb legyen feltenni az olvasni kívánt könyveket, de ha már az internetkapcsolat adott, miért ne lehetne kibővíteni a technológia használhatóságának határait?

A másik oldalról eközben két igény is megfogalmazódott: a táblagép akkumulátora lehetőség szerint minél hosszabb ideig bírja egy feltöltéssel, és az sem baj, ha a szemet is kíméli a kijelző. Az e-olvasók pedig pont ezekről ismertek.

hvg.hu

Ezeket az igényeket a gyártók is meghallották, ami végül elvezetett oda, hogy elkezdték összeházasítani az e-könyv-olvasók és a táblagépek mögött húzódó technológiákat. Ennek eredményeként egy olyan kütyü jött létre, ami egyfelől kielégíti az igényeket, másfelől viszont egy erős kompromisszum elfogadására készteti a felhasználókat. Ilyen lett a Boox Note Air 2 Plus is.

Külcsín

A csomagolásból kivéve rögtön feltűnik az eszköz vékonysága: csupán 5,8 milliméter vastag. Ennek köszönhetően hiába van egy 10,3 hüvelykes, tehát nagy képernyője, az egész szerkezet csupán 445 grammot nyom.

Így aztán nagyon kényelmes kézben tartani a készüléket, igaz, a használatát egy ekkora kijelzőnél a legkevésbé sem egykezesre tervezték. Főleg úgy nem, hogy a Note Air 2 Plushoz egy érintőképernyőhöz optimalizált ceruza is tartozik, aminek segítségével kézzel írott jegyzeteket készíthetünk. Ez egyébként gördülékenyen megy: bármilyen sebességgel is próbáltunk írni a táblagépre, egyszer sem fordult elő kényelmetlen érzés olyasmi miatt, hogy a kijelző ne tudná lekövetni a műveletet. Persze a kézírás sebessége minden felhasználónál egyedi, így ez erősen egyénfüggő.

hvg.hu

És ha már stylus: a ceruzát egy mágnes segítségével lehet a készülék jobb oldalához rögzíteni, ám ez sajnos nem olyan erős, mint kellene. Bár az egyszerű szállítást még elviseli, de ha egy kicsit erősebben mozdítja meg az ember a gépet, könnyen leesik a helyéről a kellék.

Ennél fontosabb szereplő az E-Ink Carta 1200-as panel, amely 1872×1404 pixeles felbontással jeleníti meg a tartalmakat 227 pixelsűrűség mellett. Az okostelefonokban és táblagépekben általában használt képernyőkhöz szokott szem persze kiszúrja, hogy itt valami másról van szó, de az egyszerűbb grafikai elemek és képek megjelenítésére sem lehet panasz.

A szürke 16 árnyalatának megjelenítésére képes képernyő használata kellemes a szemnek, függetlenül attól, hogy nappali világosságnál, vagy esti lámpafénynél olvas az ember. Utóbbi sötétben sem feltétlenül szükséges, az Onyx háttérvilágítást is szerelt az eszközbe.

A ki- és bekapcsoló gomb a készülék bal oldalára került, pont olyan magasságba, hogy kézre essen. Itt található meg a hangszóró és az USB-C-aljzat is, amin keresztül tölteni lehet a készüléket. Szerencsére a tervezésnél gondoltak arra, hogy ezt ne a gomb alá, hanem fölé helyezzék el, így akkor is tudjuk használni az eszközt, amikor épp töltőn van.

hvg.hu

Belbecs

Hogy inkább e-könyv-olvasóról, nem pedig táblagépről beszélhetünk, az akkor válik igazán egyértelművé, amikor a specifikációját vesszük alaposabban szemügyre. A készülékben a Qualcomm nyolcmagos processzora, a Snapdragon 662 kapott helyet, ami (a táblagépek között) egy alsó-középkategóriás chipnek számít. A maximális órajele 2 GHz, az egységhez pedig 4 GB RAM és 64 GB tárhely társul.

A 4 GB RAM nem jelenti azt, hogy a készülék lassú lenne, sőt: mivel alapvetően egy felturbózott e-könyv-olvasóról beszélünk, az összes vonatkozó funkció gördülékenyen működik, tesztünk során egyszer sem bicsaklott meg a rendszer. Az olvasgatáson túl volt erre példa, de erről egy picit később.

A rendszert egy 3700 mAh akkumulátor szolgálja ki. A gyakorlatban ez arra elég, hogy közepesen intenzív használat mellett is majdnem két héten át bírja egy feltöltéssel.

A bekapcsolt háttérvilágítás gyorsabban meríti az akkumulátort, de összességében még így is legalább egy hétig tudjuk használni anélkül, hogy áramforrást kellene keresnünk.

Kompromisszumok

Bár az eszköz elsősorban e-könyv-olvasó, de azért táblagép is, és ez az a pont, ahol beszélnünk kell a kompromisszumokról. A Boox Note Air 2 Plus Android 11 operációs rendszert futtat, ami azt jelenti, hogy a Google Play Áruházából telepíthetünk rá alkalmazásokat. Itt azonban emlékeztetnünk kell magunkat, hogy E-Ink technológiával működő kijelzővel van dolgunk, így teljesen felesleges olyan appokat letölteni, amilyeneket egy átlagos táblagépre telepítenénk.

Jó példa erre a YouTube. Bár fizikailag képes rá a kijelző, hogy megjelenítse a tartalmat, és a frissítési rátát is lehet feljebb vagy lejjebb állítani, még a maximális fokozatnál sem élvezhető a videózás. A kijelző szellemképes lesz, a rendszer pedig érezhetően akadni kezd. Ez persze a specifikáció ismeretében nem meglepő, azonban fontos kiemelni:

ha valaki olyan eszközt szeretne, amin videókat, filmeket is lehet nézni, az ne egy e-könyv-olvasóba oltott táblagépet válasszon magának, mert csalódás fogja érni.

hvg.hu

Telepíteni éppen ezért csak olyan alkalmazásokat érdemes, amelyek kevés grafikai elemet jelenítenek meg. E-mailt írni például nagyon kényelmesen lehet a készülékkel, és még a weboldalak böngészése is egészen gördülékenyen megy, ha azon inkább szöveg, nem pedig képi elem van. Viszont a felugró reklámok szintén meg tudják izzasztani a rendszert.

Konklúzió

+: hosszú üzemidő, könnyű, Android operációs rendszer, szemkímélő megjelenítés.

: alsó-középkategóriás processzor, magas ár, könnyen elveszíthető stylus.

Egyértelműen van piaca az e-könyv-olvasók és a táblagépek házasságából született készülékeknek. Ezekkel szemben azonban inkább csak olyan elvárást szabad támasztani, mint amilyet egy e-könyv-olvasóval kapcsolatban tenne az ember. A Boox Note Air 2 Plus is inkább tekinthető egy ilyen készülék felturbózott változatának, mintsem egy teljes értékű táblagépnek. Így, a helyén kezelve egy kellemes készülék, melyen érezhető, hogy gyártója nem ma kezdte az e-olvasók tervezését.

Az eszközt Magyarországon 175 és 240 ezer forint közötti áron lehet beszerezni, érdemes igen körültekintőnek lenni, hogy melyik webshopban teszi az ember a kosarába. Egy szimpla e-könyv-olvasóért ez sok, de a hibrid kategóriában már nem kirívó. Azt mindenki maga döntheti el, hogy a kínált extrák megérik-e neki a felárat.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.