Tetszett a cikk?

Sejteni lehetett, hogy a sorozat bombasiker, de a Nielsen közönségmérő adatai szerint a Stranger Things már olyan nagyágyúkkal van egy kategóriában, mint a Trónok harca vagy a The Walking Dead.

Fontos elöljáróban leszögezni, hogy a Netflix a kezdetek ót ragaszkodik ahhoz, hogy nem ad ki nézettségi adatokat, így eddig mindenki csak sötétben tapogatózott, ha egy-egy sikerszériájuk nézettségét kellett megsaccolni. A közönségkutatás behemótja, a Nielsen azonban nem nyugodott bele a dologba, és néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy adatokat fog közölni a streaming-felülelet nézettségi adatairól.

Az időzítés persze nem volt véletlen, a Nielsen elsőként máris a Netflix legnagyobb popkulturális sikerét, a Stranger Things második évadának premierjét vizsgálta. Az október 27-én debütáló évad premierjét az adatok szerint 15,8 millióan nézték meg az első három napban az Egyesült Államok területén.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Azt, hogy a Stranger Things óriási siker, hiszen csak összehasonlításképp, a Trónok harca legutóbbi, évadzáró részét 14,8 millióan nézték meg 3 nap alatt, míg a The Walking Dead legújabb évadának premierjét 15 millióan követték az USA-ban.

A Nielsen adatai szerint azonban sokan nem álltak meg egyetlen Stranger Things epizódnál: 4,6 millióan egy hétvége alatt ledarálták a teljes, kilenc részes évadot; 361 ezren pedig egyetlen nap leforgása alatt pörgették le a kilenc epizódot.

Netflix

Fontos hozzátenni, hogy a Nielsen csak a tévés nézettséget képes mérni jelenleg, így ezekben az adatokban nincsenek benne a számítógépről, tabletről vagy mobilról indított streamingek, így csak tippelhetünk, mennyivel dobnák meg az ezekről a felületekről származó mérések az amúgy is elképesztő adatokat. Azt meg már csak halkan tesszük hozzá, hogy a mérés nem terjed ki a világ többi részére, így Európára sem.

A Netflix természetesen igyekszik hiteltelenné tenni a Nielsen mérését, a szolgáltatás szóvivője szerint a fent ismertetett adatok a közelében sincsenek az igazságnak, és olyanok, "mintha az Upside Downból (utalás a sorozat természetfeletti, párhuzamos valóságára) származnának".

Azért még az ellentmondásos információk ellenére is egyértelmű, hogy a sorozat hatalmas siker, hiszen ez lett minden idők legsikeresebb évadpremierje, ha a Twitter-reakciókat vesszük alapul. Mintegy 3,7 millió bejegyzés érkezett ugyanis a Twitterre a premier utáni három napban, ez abszolút rekord.

A Stranger Things Magyarországon is teljes egészében elérhető a Netflixen.

 

Bicsérdi Ádám Kult

Ettől Spielberg, Carpenter és Stephen King egymás vállán sír a gyönyörtől

Létezik olyan, hogy egy tribute-banda majdnem olyan élményt, vagy még nagyobbat ad, mint az eredeti zenekar? Elnézve a Stranger Things sorozat szűnni nem akaró sikerét, ilyen igenis megtörténhet. De a nosztalgián, a klasszikus filmek felidézésén kívül miért is vált a nyár legnagyobb tévés dobásává néhány kisvárosi kamasz szörnyüldözése? (A cikkben előforduló spoilereket jelezzük.)