szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszállási valóságshow-val emlékezik a második világháború befejezésére a Cseh Televízió.

„Azt hiszem, valamikor a 30-as években lehetünk” – morfondírozik Ivana, a családanya. És hamarosan kiderül, hogy igaza van: miközben a valóságshow résztvevői egész nap a megszokott mikrofonnal élik az életüket és így kapcsolódnak napjainkhoz, a rádióból Adolf Hitler szólal meg, és hamarosan megjelenik a hét fős család hegyi házikójában a Gestapo is.

A közszolgálati Cseh Televízió (CT) május vége óta futó sorozatának címe: Üdülés a protektorátusban (Dovolená v Protektorátu). Merthogy a nácik által megszállt Csehországot annak idején Cseh-Morva Protektorátusként tüntették fel a térképeken. A műsorral a tévé a háború befejezésének 70 évfordulójáról emlékezik meg, de a műfaj tényleg valóságshow, bár anya, apa, a két gyerek, a nagyszülők és az unokatestvér nem sejtették, miféle nyári idillre jelentkeznek a 37.000 eurónak megfelelő gázsiért.

A környező világ színészek képében mászik bele a család életébe: hol üldözötteket kell befogadniuk, hol a gerinctelen polgármester borítja fel a mindennapjaikat. Lassan szinte mellékes, hogy nincs vezetékes víz, csak lavór, és a tej nem dobozból jön, hanem tehénből. A hat évnyi történelmet feldolgozó forgatás tavaly nyáron két hónapig zajlott. Szakemberek segítségével gondosan rekonstruálták a korabeli falusi viszonyokat, a csipkés hálóingekig és a vajasbödönig bezárólag.

Rádióval és harmonikával a tisztaszobában
Ceska Televize

A vita persze nyomban beindult. A vezető lapok közül a Lidové Noviny amatőr színháznak minősítette a sorozatot, a Mladá Fronta Dnes nem tudta eldönteni, vajon provokációnak, ízléstelenségnek vagy az áldozatok megcsúfolásának tartsa a művet. A Times of Israel megjegyzése szerint még szerencse, hogy a család nem járt úgy, mint az egykori protektorátusban élő 82.309 zsidó. A vitákat némiképp mérsékli, hogy a náciellenes sorozat végéről lemaradt a Csehországban mindmáig nem kevésbé heves érzelmeket felkavaró szovjet felszabadítás.

Jönnek a németek!
Ceska Televize

Zora Cejnková rendező számított a vitára, mégis elhatározta, hogy megpróbálja közelebb vinni a történelem iránt amúgy nemigen érdeklődő fiatalokhoz az akkori viszonyokat. Cejnková szerint egyébként is feledésbe merült, milyen volt annak idején az egyszerű emberek hétköznapi élete.

A rendező külföldi történelmi szappanoperákra hivatkozik előzményként: a 2002-es német Schwarzwaldhaus sorozatra, az angol Channel4 kereskedelmi csatorna The 1940s House, illetve a BBC Coal House műsoraira, amelyek mind a háborús éveket mutatták be mai tévéformátumokhoz igazítva. És ahogyan Cejnková elújságolta: már külföldi tévék is érdeklődnek a sorozat iránt.