Lejárt a tűzszünet, rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izraelre

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.01.
Smoke billows in Rafah following an Israeli air raid on the southern Gaza Strip city on December 1, 2023, as fighting resumed shortly after the expiration of a seven-day truce between Israel and Hamas militants. A temporary truce between Israel and Hamas expired on December 1, with the Israeli army saying combat operations had resumed, accusing Hamas of violating the operational pause. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 56. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:26
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:28
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb palesztin foglyokat engedtek el

Újabb harminc palesztin foglyot engedett szabadon Izrael a Hamásszal meghosszabbított tűzszünet keretében - írta a BBC. A kiszabadult palesztinok nevét egyelőre nem közölték.

05:35
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael ismét berendeli a spanyol nagykövetet

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök tovább mélyítette a diplomáciai vitát Izraellel, miután kijelentette, hogy "komoly kétségei vannak afelől, hogy Izrael betartja-e a nemzetközi humanitárius jogot" - írta a BBC. 

Sánchez pár napja Izraelt a "palesztinok válogatás nélküli gyilkolásával" vádolta meg. Izrael felháborítónak ítélte a megjegyzéseket és újból berendeli a spanyol nagykövetet - írta a portál. 

06:45
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lövések, robbanások Gázában

A Hamászhoz kötődő média lövésekről és robbanásokról számolt be a Gázai övezet északi részén - írta az al Jazeera. Azt megelőzően izraeli katonai drónokat és vadászgépeket láttak Gáza felett. 

07:39
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik a háború

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen. A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre.

A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be.

Péntek hajnalban az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, a Hamászhoz köthető hírügynökség pedig fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

09:06
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet utáni támadásban már többen meghaltak

Legalább hat palesztin meghalt péntek reggel egy izraeli légitámadásban Rafah városában – közölte a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szóvivője az AFP-vel.

Két gyermek halt meg a Gáza északi részén található város elleni légitámadásokban – közölte a hírügynökség Fadel Naim, az Al-Ahli kórház egyik orvosát idézve.

11:15
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Gázában 50 ezer ember maradt otthon nélkül

A Gázai övezet lakóépületeinek mintegy 60 százaléka megsemmisült és legalább 50 ezer család veszítette el otthonát az izraeli légierő bombázásai során – számolt be az Al Jazeera a palesztin enklávé sajtószolgálatára hivatkozva.

A sajtószolgálat pontosította, körülbelül 250 ezer épület pusztult el.

11:57
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael azt tervezi, hogy levadássza a Hamász vezetőit

Az izraeli titkosszolgálatok arra készülnek, hogy megsemmisítsék a Hamász palesztin radikális csoport vezetőit – írja a Wall Street Journal (WSJ).

Amint azt a kiadvány beszélgetőpartnerei jelezték, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök parancsot adott Libanonban, Törökországban és Katarban élő Hamász-vezetők levadászására.
Utasítottam a Moszadot, hogy lépjen fel a Hamász vezetői ellen, bárhol is legyenek – idézi a WSJ Netanjahu 2023. november 22-i sajtótájékoztatóján.

12:19
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász megszegte megállapodását

Izrael azzal vádolta a Hamászt, hogy megszegte megállapodásukat:

A Hamász „megsértette a megállapodást", és nem tett eleget kötelezettségének, hogy ma szabadon engedi az összes női foglyot – közölte a Miniszterelnöki Hivatal, hozzátéve, hogy a terrorcsoport „rakétákat lőtt Izrael polgáraira".

12:50
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

14 palesztint öltek meg izraeli csapások a tűzszünet lejárta óta

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy 14 palesztint öltek meg izraeli légicsapások a tűzszünet ma reggeli lejárta óta.

A számot a Reuters közölte, míg Hind Khoudary, az Al Jazeera újságírója korábban azt írta, hogy legalább hatan haltak meg egy rafahi és egy Khan Younis-i ház elleni támadásban.

13:31
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lövések dördültek el Gázában

Az Agence France-Presse újságírója Gáza városában lövésekről és folyamatos robbanásokról számolt be a harcok újraindulása után.

A tűzszünet óta először drónokat is lehetett hallani a levegőben a terület déli része felett.

A harcok újrakezdése szertefoszlatta a hétnapos tűzszünet meghosszabbítására vonatkozó reményeket, amelynek során a jelentések szerint 105 túszt és 240 palesztin foglyot engedtek szabadon.

13:57
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael távozásra szólította fel a gázaiakat

Izrael szórólapokat dobott le Gáza déli részeire, hogy a lakosokat távozásra szólítsa fel.

14:28
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael betiltja a mezőgazdasági tevékenységeket a gázai kerítés közelében

Az izraeli hadsereg rádiója szerint betiltották a mezőgazdasági munkálatokat a Gázai övezetet elválasztó gát közelében lévő területeken.

14:42
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Herzog elnök Dubajban tárgyal Katar vezetőjével

Isaac Herzog izraeli elnök az Egyesült Arab Emírségekben találkozik és beszélget Tamim bin Hamad Al Thani katari emírrel - közölte hivatala.

Részleteket nem közölt.

15:03
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael távozásra szólította fel a lakosokat

Az Associated Press jelentése szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younis városában Izrael szórólapokat dobott le dobtak le ilyeneket.

A november 24. óta érvényben lévő tűzszünet után ma reggel újraindultak a harcok a palesztin területen.

15:55
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Katar megerősítette, hogy folytatódnak a tárgyalások Izrael és Palesztina között

Katar külügyminisztériuma közleményt tett közzé az X-en, amelyben a következőket írta: "Katar állam mély sajnálatát fejezi ki a Gázai övezet elleni izraeli agresszió újrakezdése miatt, miután a humanitárius szünet véget ért, anélkül, hogy megállapodás született volna annak meghosszabbításáról.

"Katar állam a közvetítő partnereivel együtt elkötelezett a humanitárius szünethez vezető erőfeszítések folytatása mellett, és nem fog habozni, hogy mindent megtegyen a nyugalom helyreállítása érdekében".

16:03
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet után izraeli városokat és településeket támadtak meg a terroristák

Az al-Kudsz Brigádok, a palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya közölte, hogy pénteken izraeli városokat és településeket támadott.

A militáns csoport a Telegramon közzétett közleményében azt mondta, hogy ez válasz volt a "népünk elleni bűnökre" - írja a Reuters.

16:32
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász azt állítja, hogy nehezen találja meg a túszokat

A The Wall Street Journal egyiptomi források szerint arról számolt be, hogy a Hamász azt állítja, nehézségekbe ütközik négy nő elérése, akiket elraboltak és más szervezetek tartanak fogva a Gázai övezetben

16:40
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet után már többen meghaltak

Több mint 50 palesztin halt meg izraeli csapásokban Gázában a tűzszünet péntek reggeli lejárta óta - közölte pénteken Ashraf Al-Qidra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője a minisztérium Telegram-fiókja szerin, írja a Reuters.

16:58
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folyamán 15 palesztin gyanúsítottat tartóztattak le Ciszjordániában

Az izraeli erők az éjszaka folyamán Ciszjordániában tevékenykedtek, és 15 gyanúsítottat fogtak el - jelentette a hadsereg szóvivője.

A hadsereg közleménye szerint az erők katonai felszerelést, illegális járműveket, készpénzt és egy M-16-os puskát foglaltak le. Emellett arról is beszámoltak, hogy a Dzsenin melletti faluban tevékenykedő erők fegyveres ellenállásba ütköztek, és tüzeléssel válaszoltak - írja a Haaretz.

17:50
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Biden megtiltja a palesztinok elleni erőszakban részt vevő zsidó telepesek beutazását az Egyesült Államokba

Az amerikai kormány arról tájékoztatta Izraelt, hogy be kívánja tiltani a palesztinok elleni erőszakos cselekményekben részt vevő izraeli telepesek beutazását az Egyesült Államokba - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője

18:19
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Videó: 120 ember életét mentette meg az izraeli hős

Oz Davidian egy izraeli hős, aki autójával összesen 120 embert mentett ki a Nova fesztiválon kitört Hamász-mészárlás ideje alatt. A férfi megállás nélkül kutatott túlélők után és a fedélzeti kamerájával fel is vette az egészet.

A videón hatalmas füst látszik, ami a felgyújtott, felrobbantott autókból szállt fel. Közben az is látszik, hogy a terroristák folyamatosan lőtték az embereket - írja a Magyar Nemzet.

A hős férfi elmondta, azt is látni lehetett, hogy nőket erőszakolnak meg a terroristák.

23:59
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael nem hosszabbítja meg az egyik ENSZ tisztviselő vízumát

Az izraeli hatóságok tájékoztatása szerint nem hosszabbítják meg Lynn Hastings,az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalában (OCHA) a palesztin területekért felelős tisztségviselő decemberben lejáró vízumát - közölte pénteken Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ munkatársai nem lépik túl a vízumok érvényességét. Dujarric azt is leszögezte, hogy Hastings António Guterres ENSZ-főtitkár teljes bizalmát élvezi. Az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője nemrégiben részrehajlással vádolta a világszervezetet, és szégyenteljesnek nevezte az ENSZ válaszát a palesztin radikális iszlamista Hamász október 7-i összehangolt támadására Izrael déli része ellen, amely mintegy 1200 ember életét követelte.

Izrael ezért úgy döntött, hogy egyenként megvizsgálja az ENSZ képviselőinek kiadott vízumokat- tette hozzá az izraeli szóvivő. Az OCHA ugyanakkor többször bírálta a Gázai övezetbe eljutó humanitárius segélyek elégtelen voltát - írta a Sky News.

00:20
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kevesebb segélyszállítmányt fogad Izrael

A Fehér Ház szerint Izrael engedélyezni fogja a humanitárius segélyszállítmányokat szállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe, de a szállítmányok száma valószínűleg jelentősen csökkenni fog.

Az izraeli média arról számolt be, hogy ma "tucatnyi" teherautót engedtek be az enklávéba, szemben a tűzszünet ideje alatt látott több százzal. John Kirby szerint a gázai övezetben sokkal több segélyre van szüksége, de a szállítások folytatásáról szóló döntés "jó jelnek tűnik a jövőre nézve".

Izrael csak szigorú ellenőrzés után engedi át a teherautókat Gázába.

00:53
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael ütközőzónát akar Gáza és Izrael között

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy a Gázai övezet jelenlegi határait tiszteletben kell tartani, miközben izraeli lapok arról számoltak be, hogy Izrael "ütközőzónát" akar létrehozni.

Meg nem erősített információk szerint Izrael ütközőzónát akar Gáza és Izrael között északról délre, hogy megakadályozza, hogy a Hamász vagy más militánsok beszivárogjanak vagy megtámadják Izraelt - idézte a Haaretz három regionális forrás egyikét.
A jelentés azt is állította, hogy Izrael tájékoztatta a szomszédos arab államokat az erre irányuló szándékáról.

01:22
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Három halott Libanonban

A libanoni média most arról számol be, hogy három ember meghalt az izraeli ágyúzás következtében Libanon déli részén. Egy helyi tisztviselő szerint két ember meghalt a határ menti Houla városában, majd a libanoni állami hírügynökség ezt a hírt megerősítve közölte, hogy még egy ember meghalt, Dzsebbayn faluban.

Izrael közölte, hogy ma este a Hezbollah célpontjaira csapott le az északi határon és Libanonon belül. Azt egyelőre nem tudni, hogy a három bejelentett halott közül volt-e a Hezbollahhoz kötődő személy.

07:58
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.