DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
Retro

F1-Archív: Elvakult Ferrari-rajongó szabotázst ajánlott

Davidson kifogásolta, hogy Wilson fizetett a Minardi-ülésért, Abramovics nem veszi meg a Jordant, a Ferrari nem bojkottál, a bíróság érvénytelenítette Briatore örökös eltiltását: ilyen F1-es híreket olvashattunk január 6-án.

2023: Előbb csak egy sejtelmes képen rejtette el a dátumot, később viszont meg is erősítette a McLaren, hogy mikor rántják le a leplet 2023-as F1-es gépükről.

2022: Lewis Hamilton eladta egyik nyilvánosság előtt jól ismert autóját, a bulvárhírekben többször dokumentált Pagani Zonda 760LH-t. A brit világbajnok a környezettudatosság jegyében vált meg a V12-től, ráadásul állítólag nagyot is kaszált: az újan 1,4 millió euróért vásárolt, tízéves autóért 10 millió eurót kapott. 



2021: Meglepő pletyka ütötte fel a fejét: a híresztelések szerint a MotoGP-ben a Suzukit előző évben vb-címig vezető Davide Brivio az Alpine F1-es alakulatához igazolhat.

2020: Valtteri Bottas úgy érzi, hogy az utolsó lépés, amit meg kell tennie Lewis Hamilton legyőzéséhez, az a kiegyensúlyozottságának a javítása.

2019: Tüdőgyulladás miatt kórházba került Niki Lauda. A háromszoros világbajnok Ibizán nyaralt a családjával, amikor rosszul lett, ezért visszafeküdt abba a bécsi kórházba, ahol öt hónappal korábban tüdőtranszplantációt hajtottak végre rajta.

lauda-dppi-2018

2018: Az idei fejlesztésű, lágyabb abroncsoknak köszönhetően elkerülhetők lesznek az egykiállásos versenyek, ami „a legrosszabb forgatókönyv”, vélekedett Christian Horner.

2017: Csődöt jelentett a Manor istállót üzemeltető Just Racing Services Ltd: a cég irányítását átvevő adminisztrátor eddig nem bocsátott el alkalmazottakat, de kijelentette, nagyon rövid időn belül kellene megoldást találni, hogy az alakulat ott lehessen az Ausztrál Nagydíjon.

2016: Sergio Marchionne elismerte, a Ferrari a tervezettnél később kezdte meg idei autója tervezését, mivel a 2015-ös SF15-T szezon végi fejlesztésére koncentráltak. Marchionne szerint ez nem fogja hátráltatni Mercedes elleni esélyeket.

2015: Kiadta az FIA a szuperlicenszpontok táblázatát: 2016-tól – megakadályozva a Max Verstappenéhez hasonló debütálást – csak 18 év feletti, legalább két éve formulaautókkal versenyző pilóták kerülhetnek be a Formula-1-be, akik eredményeik révén 40 licenszpontot összegyűjtöttek. 50 pont jár a GP2, 40 az F3, LMP1 és IndyCar, 30 a GP3 és FR3.5 megnyeréséért.

2014: Nem készül el a Lotus idei konstrukciója az első, három hét múlva esedékes jerezi tesztre, az E22 ezért csak február 19-én, Bahreinben mutatkozik be.

2012: Bruno Senna állítja, helyzete továbbra sem változott, és az F1-ben maradásért küzd – annak ellenére, hogy a friss pletykák szerint a Williams szabad ülésének befutója lesz Pastor Maldonado oldalán.

2011: Letartóztattak egy német bankárt, Gerhard Gribkowskyt, aki a gyanú szerint korrupt módon vállalt szerepet a Formula-1 eladásában jelenlegi tulajdonosának, a CVC-nek.

2010: Bernie Ecclestone örömmel fogadná vissza a Formula-1-es paddockba Flavio Briatorét: a francia bíróság érvénytelenítette a Renault egykori csapatfőnökére FIA által kiszabott örökös eltiltást. A nemzetközi szövetség fellebbezni készül, míg Briatore már azon gondolkodik, hogy jó hírének sérelme miatt beperli az ütközésbotrányt kirobbantó ifjabb és idősebb Nelson Piquet-t.

2009: Mark Webber célja továbbra is az, hogy február 9-én tesztelje a Red Bull új autóját. Az ausztrál pilóta novemberben törte el jobb lábát biciklibalesetben, önállóan pedig továbbra sem képes járni.

2008: Bemutatta új versenygépét, az F2008-at a Ferrari. Fotósok nem vehettek részt a rendezvényen, a csapat pedig csak minimális technikai paramétert tett közzé a kémbotrány hozadékaként.

2006: Giancarlo Fisichella hangot adott annak, hogy nem ért egyet csapata, a Renault tesztpilótacseréjével: menesztették Franck Montagnyt, a helyére pedig a GP2 második helyezettjét, Heikki Kovalainent igazolták, ami Fisichella szerint hiba volt, mivel Montagnyt tartja a legjobb tesztelőnek.

2005: A Ferrari tagadja, hogy bojkottálni akarja a Francia és Brit Nagydíjakat. A szezon versenynaptára minden eddiginél hosszabb, 19 állomásból tevődik össze, miután Magny-Cours és Silverstone az utolsó pillanatban került a menetrendbe – a Ferrari viszont rosszallta, hogy a versenyeken való részévelért járó kifizetés nem nőtt meg ezzel arányosan.

2004: A Chelsea FC tulajdonosa, Roman Abramovics arról nyilatkozott, hogy a spekulációval ellentétben nem tervezi a Jordan istálló megvásárlását.

2003: A BAR tesztpilótája, Anthony Davidson, aki elutasította, hogy fizessen a Minardi üléséért, kemény szavakkal illette a helyet végül megkapó Justin Wilsont. Davidson szerint nem helyes, hogy Wilson apja benzinkútjának eladására kényszerülhet, hogy összejöjjön a kiscsapat által kívánt összeg. „Ezt én is megtehettem volna, de nem éri meg. Inkább elmentem volna Vegasba a faterommal, és feltettem volna az összest. Sokkal élvezetesebb lenne, mint körbe-körbe menni a mezőny végén egy lassú autóval” – mondta Davidson.

2002: A Toyota csapatfőnöke, Ove Andersson elárulta, 2001-es tesztprogramjuk során – amely a naptár 17 pályájából 11-et érintett – végeztek egy versenyszimulációt az A1-Ringen, azonban egyik autó sem bírta ki a versenytáv végéig.

2001: A spanyol tinédzser, Fernando Alonso hírekre vár a Minarditól: elmondása szerint 10 napon belül dől el, vezethet-e a csapatnál a szezon során. A Minardi sem pilótáit, sem motorszállítóját, sem főtámogatóját nem jelentette még be 2001-re.

2000: Az 1999-es világbajnoki második, Eddie Irvine elárulta, egy fanatikus Ferrari-rajongótól rossz angolsággal írt levelet kapott a szezonzárót megelőzően: a rajongó felajánlotta, hogy futam közben kilövi Mika Hakkinen McLarenjének gumiját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: