DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
Tereprali

A második helyen zárta a szakaszt a Varga Racing Team

Robbantott a Varga Racing Team az Africa Eco Race ötödik versenynapján: a Varga, Toma páros az autós kategóriában a 2. helyen zárta a viadal utolsó, marokkói felségterületen futott szakaszát a nyugat-szaharai Fort Chacal és Dakhla között.

A 200-as rajtszámú Toyota Hilux Overdrive legénysége a kezdeti gyötrelmek után már pénteken elkezdett formába lendülni, a ritmust pedig nemcsak megtartották, hanem fokozták is a pihenőnapot megelőző utolsó menet során. A mezőny Fort Chacal és Dakhla között egy 405 kilométeres szakasszal búcsúzott Marokkótól: a szervezők extrém gyors, de szuperpontos navigációt igénylő pályát ígértek erre a napra, az ígéretet be is váltották, Varga Imre és Toma József Csimpi pedig nagyszerű teljesítménnyel válaszoltak a kihívásra.


Ez volt a magyar páros eddigi legjobb napja az idei futamon: 3 óra 34 perc 39 másodperces idővel teljesítették a távot, amivel az autós-kamionos mezőnyben a 2. helyen zárták a napot, csupán 2 perc 46 másodperccel maradtak el a Feryn Dakar Team Toyota-egységétől, a Koen Wauters és Kris van der Steen alkotta belga párostól. A napot a Vento, Ruiz Moreno duó zárta a 3. pozícióban egy T4-es Can-Am fedélzetén, míg a 4. helyet az előző napon szakaszt nyerő WRC-pilóta, Pierre-Louis Loubet és navigátora, Francoia Borsotto mondhatta magáénak T3-as Apache versenygépükkel. Az autós összetett értkelést egy másik Apache vezeti: Gautier Paulin és Rémi Boulanger a második szakasz óta őrzik a vezető pozíciót.



„Azt kell mondanom, hogy a mai szelektív a bátorság próbája volt. Hihetetlenül gyors volt a pálya, a táv kilencven százalékát padlógázzal lehetett teljesíteni. Ez több helyen is komoly bátorságot igényelt, de megtettük, ami tőlünk telt. A jó tempóhoz remek navigáció kellett, amiről Csimpi gondoskodott. Kiemelkedően jó munkát végzett, ha nem így lenne, valószínűleg bent kóvályognánk valahol a sivatagban. Az eredménnyel elégedettek vagyunk és öröm, hogy a kezdeti viszontagságok után két jól sikerült nappal búcsúzhatunk a verseny marokkói részétől. Most a pihenőnap következik Dakhlában, aztán pedig jöhet Mauritánia. Köszönjük az otthonról kapott szurkolást és támogatást mindenkinek! ” – értékelt a szakasz céljában Varga Imre, aki az autós mezőny összetett értékelésében továbbra is a 11. helyen állomásozik.




Toma József Csimpinek sivatagi futamon talán még soha nem kellett olyan sebességgel diktálnia az itinert, mint ezen a napon: „Eszeveszett gyors pálya volt, amely a pilóta és a navigátor számára is kínált élvezetet. Egyetlen pillanatnyi üresjárat sem volt, maximális figyelem volt szükséges mindkettőnk részéről mindvégig, hogy ilyen tempót tudjuk menni. Bízunk abban, hogy az utóbbi két nap lendületét magunkkal tudjuk vinni Mauritániába is, most viszont jöhet a pihenőnap, amelyet igyekszünk a lehető leghasznosabban eltölteni.”

Az Africa Eco Race a vasárnapi pihenőnap után hétfőn folytatódik az első mauritániai szakasszal.

A klasszikus Dakar-útvonalon zajló futam során a versenyzők átszelik Marokkót és Mauritániát, a cél pedig a hagyományok jegyében a szenegáli Dakar mellett található Rózsaszín tó lesz. Az össztáv 5500 kilométer, amelyből közel 4000 kilométert tesz ki a 12 szelektív szakasz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: