DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Sainz nyert, Verstappen kiesett az F1-es Ausztrál Nagydíjon

Max Verstappen és Lewis Hamilton is kiesett, a parádésan vezető Carlos Sainz pedig behúzta karrierje 3. F1-es futamgyőzelmét Charles Leclerc és Lando Norris előtt.

Megszakadt Max Verstappen győzelmi szériája, megtört a Red Bull verhetetlensége: a pole-ból rajtoló holland klasszis már a második körben elvesztette a vezetést, majd lángra kaptak az RB20-as hátsó fékei, és már a futam elején kiesett technikai hiba miatt, így Melbourne-ben nem szerzett pontot.

Ahogy tavaly Szingapúrban, úgy most is Carlos Sainz volt az, aki le tudott csapni a lehetőségre: a Ferrari spanyolja a második helyről rajtolva még a pályán megelőzte Verstappent, majd riválisa kiesése után igazi mestermunkát bemutatva menedzselte le a futamot, ha kellett, akkor jelentős előnyt autózott ki a többiekkel szemben, ha kellett, akkor a gumikra figyelt, és teljesen megérdemelten szerezte meg F1-es pályafutása harmadik futamgyőzelmét. Teljesítménye különösen úgy elképesztő, hogy két hete vakbélműtéten esett át...

f1-sainz-ferrari-melbourne



Sergio Perez csak az ötödik helyre tudott bejönni az állva maradt Red Bull-lal, a mexikói esetében fel sem merülhetett, hogy harcba szálljon a dobogóért, az ötödik pozíció volt számára a maximum, így az energiaitalosok meglehetősen felejthető hétvégét teljesítettek.

A Mercedes katasztrofális hétvégét zárt: Lewis Hamilton ugyanis egy motorhiba miatt kiesett még a futam első részében, majd George Russell a hatodik helyért harcolva falba állította a W15-öst az utolsó körben. A kapitális hiba miatt a csapata végül nullázott, a hatodik hely pedig az alternatív gumitaktikát jól alkalmazó Fernando Alonsóé lett.

A pontokból jutott még a Visa Cash App RB-nek Yuki Tsunoda révén, és a dzsiddai pontszerzés után ezúttal is elcsípett egy 9. helyet Nico Hülkenberg a Haasszal, akit ráadásul Russell hibája miatt Kevin Magnussen követett a tizediken. A Williams döntése viszont nem hozott eredményt, Alexander Albon nem ért oda a pontszerzők közé Logan Sargeant autójával.

 

Így zajlott a futam

A rajtnál mindenki eljött gond nélkül, az élmezőnyben egyetlen helycsere történt, George Russell megelőzte Sergio Perezt a hetedik-nyolcadik pozícióban, az első kör le is ment gond nélkül, ezt követően azonban jött a dráma.

Előbb a második helyről rajtoló Carlos Sainz a 9-10-es kanyar előtt körbeautózta Max Verstappent és átvette a vezetést a Ferrarival, majd a holland elkezdett panaszkodni, végül nem sokkal később megtörtént az, amire nem számítottunk: a Red Bull füstölni kezdett, lángra kaptak a hátsó fékek, és a világbajnoknak sokkszerű módon fel kellett adnia a futamot. 

verstappen-out

Sainz ezt követően elkezdett meglógni az őt követő Lando Norris elől, a harmadik-negyedik helyen pedig Charles Leclerc és Oscar Piastri gyűrte egymást – akik jóval előbb ki is álltak a bokszba, mint az első kettő, eltérő stratégiára tette őket a Ferrari és a McLaren.

A spanyol elképesztő tempót diktált az élen, a 14. körben már nyolc másodperccel vezetett Norris és 16-tal Perez előtt, így bár jóval később állt ki, mint a mögötte érkezők, de így is vissza tudott állni a riválisai elé a 17. körben – viszont a vezetést átmenetileg a kemény gumikon rajtoló és a bokszutcában nem járó Fernando Alonso vette át. 

Ebbe a csatába rondított bele a virtuális biztonsági autó, amikor az éppen Perezt támadó Lewis Hamilton alatt megállt a Mercedes: a brit pilóta motorhibával esett ki, így még egy világbajnokot elveszítettünk erre a futamra. Ráadásul először fordult elő, hogy Hamilton és Verstappen is műszaki hibával essen ki egy adott versenyen…

hamilton-out

Alonso kerékcseréje után Sainz és Leclerc révén kialakult a Ferrari 1-2, Piastri és Norris révén pedig a McLaren 3-4, de kicsik voltak a különbségek, szinte eltűntek a korábban kiautózott távolságok. A kemény abroncsokon újraindult a játék, Sainz a 0,9 másodperces előnyét el is nyújtotta hat másodpercre, mögöttük viszont a McLaren csapatutasítást alkalmazott: a 29. körben Piastri elengedte Norrist.

Sainz közben állva hagyta a mezőnyt és tíz másodperc körüli előnyt épített fel Leclerc-rel szemben, akit a 35. körben, 23-mal a vége előtt megint kihoztak a bokszba. A 41. körben Norris is megjárta a bokszot, és a McLaren britje előtt felcsillant a második hely reménye: alig négy másodperccel Leclerc mögé jött vissza jóval frissebb gumikon, 17 fordulóval a verseny vége előtt.

Sainz a maga kerékcseréje után simán visszaállt az élre, és a hajrá stabilan zajlott: ő is tartotta a tiszta előnyét Leclerc-rel szemben, de a monacói is megoldotta a feladatot Norris ellen, nem engedte magához közel a McLarent, így kettős Ferrari-győzelemmel zárult az Ausztrál Nagydíj, a McLaren pedig a harmadik-negyedik helyezést viheti el Melbourne-ből. Sainz harmadszor nyert F1-es nagydíjat, a Ferrarinak pedig a 2022-es Ausztrál Nagydíj óta ez volt az első kettős sikere.

Egy slusszpoén viszont jutott még a végére: Russell addig hajszolta Alonsót, hogy az utolsó körben a falba vágta és alaposan összetörte a Mercedest. Csapata ezzel nullázott, a virtuális biztonsági autó megérkezett, de a futam végeredményét ennél jobban már nem befolyásolta.

FRISSÍTÉS: Fernando Alonsót utólag 20 másodperces büntetéssel sújtották, így a hatodik helyett nyolcadik pozícióban értékelték.

 

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

 

1. Carlos Sainz Jr. Ferrari  
2. Charles Leclerc Ferrari 2.366
3. Lando Norris McLaren/Mercedes 5.904
4. Oscar Piastri McLaren/Mercedes 35.770
5. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 56.309
6. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 1'33.222
7. Yuki Tsunoda RB/Honda RBPT 1'35.601
8. Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 1'40.992
9. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 1'44.553
10. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 lap /4.081
11. Alexander Albon Williams/Mercedes 1 lap /5.009
12. Daniel Ricciardo RB/Honda RBPT 1 lap /11.508
13. Pierre Gasly Alpine/Renault 1 lap /40.953
14. Valtteri Bottas Sauber/Ferrari 1 lap /42.326
15. Zhou Guanyu Sauber/Ferrari 1 lap /44.293
16. Esteban Ocon Alpine/Renault 1 lap /53.979
17. George Russell Mercedes Baleset
Kiesett:    
  Lewis Hamilton Mercedes  
  Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: