DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Off-road

Kiélezett küzdelem a Desert Express 300-on

Szombat délben elrajtolt a Desert Express 300 autós prológja, hajszálvékony különbségekkel kialakítva a rajtsorrendet a következő két szakaszra.

Az M1 Flotta Magyar Tereprali Bajnokság nyitófutama Garamvölgyi Zoltán és Takács Antal prológgyőzelmével indult, őket Miroslav Zapletal és Marek Sykora követte mindössze 3 másodperces lemaradásban. A szoros küzdelemben az SSV kategória egyik Can-Am-je a fejére is borult, azonban a talpra állítás után már robogott is tovább. A mezőny ezután két 35 kilométeres szakaszon száguldott végig, melyek között a szervízparkban egy gyors ellenőrzésre is behajtottak.

dese8329-1-(1)_optimized



Az első speciálon a motorosoknál Bodor Róbert szerezte meg a vezető helyet 50 másodperces előnnyel, míg a quadosoknál Karai Kristóf bizonyult a legjobbnak, 2 perccel gyorsabban teljesítve a gyorsot. Az autósok közül Miroslav Zapletal kapta el legjobban a ritmust és 0:24:27:8-as idővel, 27 másodperces előnnyel állt az élre.

A második szakasz teljesítése után a motor/quad összesített napi eredményben Karai Kristóf foglalja el a tabella első helyét, a polaris-os quaddal indult versenyző két szakaszgyőzelemmel zárta a tegnapot. „Hibánk nem volt, tetszik a motor, most készülünk a vasárnapi 3 szakaszra. Év eleje óta homokos talajon edzem, sokat készültem, ezen a gödrös terepen a beállításokat is sikerült jól eltalálnunk. Minden összeállt az első versenyre, ott fejlődünk, ahol tudunk, holnap én fogom indítani a mezőnyt, úgy gondolom a mainál még tudok jobb időt futni.” – mondta Karai Kristóf. A második helyet Bodor Róbert szerezte meg, harmadik leggyorsabb pedig Kárpáti Péter volt.

dese9039-2_optimized

Az autósoknál Miroslav Zapletalt ez alkalommal se lehetett leelőzni, a tavalyi magyar bajnoki cím birtokosaként 2 percet adott a második helyezettnek. „Ez egy nagyon szép, gyors pálya, igaz főleg canam autóknak passzol a szűk utak miatt. Tökéletes, problémamentes napot teljesítettünk, szeretjük ezt a terepet.” – nyilatkozta navigátora, Marek Sykora.

A párost Ultimate kategóriában Tomas Ourednicek követi, aki szerelő csapat nélkül érkezett a Desert Express 300-ra, így maratoni szakaszként élik meg a versenyt, mintha a Dakar folytatásán lenne. „Nagyon szép napunk volt, sok régi magyar barátunkkal találkoztunk. Nincsenek szerelőink, így a verseny előtt nem ellenőrizzük az autót, teljesen olyan, mintha a Dakart folytatnánk. A prológon egyszer eltévedtünk, de a futam további része jól sikerült, nagyon gyors, technikás a pálya, nagyon élvezzük. Holnap beállítást kell változtatnunk, kicsit gyorsabb tempót tervezünk, mert a Toyota nem követ megfelelően a kanyarokban.” – számolt be Tomas Ourednicek.

DESE9542

A SSV kategória első helyén Garamvölgyi Zoltán és Takács Antal állnak, annak ellenére, hogy nem tartozik kedvenceik közé a homokos terep. „Elképesztően élvezhető volt a mai nap, nem gondoltam volna, hogy a homokon ilyen jól tudunk majd menni. Eredménycentrikusan jöttünk, összetettben Zapiékkal nem tudunk mit kezdeni, nagyon ügyesen mennek a keskeny szakaszokon, T1-essel is simán elfordulnak. Megyünk, ahogy tudunk, az, hogy mi nyitottuk a napot még egy adrenalinsokk volt a prológ győzelem után. A második gyorson 11 km környékén leszakadt az első kardán, így a homokban hiányzott az első kerékmeghajtásunk. Imádom az egészet, Antival pedig nagyon jól tudunk együtt dolgozni!” – mondta a pilóta.

A második pozícióban az M1 Motorsport párosa, Molnár Balázs és Molnár Gabriella követi a Garilla Racing duóját, a harmadik legjobb időt pedig Kéry Szilveszter és Bartha Barbara autózta.

don_6607_optimized

A Qualisport a Dakar sivataga után érkezett Bugacra, pilótájuk Kovács Miklós számolt be az első két szakaszról: „Nagyon tetszett az eddig teljesített táv, a homokhoz már hozzászoktunk a Dakaron. Itt az a problémánk, hogy nagyon szűk helyeken megyünk, az első kanyarban ki is kellett takarítanunk a pályát. Jól sikerült az első kör, két kocsit összesítésben meg tudtunk előzni. Másodszorra 1 percet vertünk az időnkre, óriási élmény saját magunk tesztelése és „legyőzése”. Szeretnénk edzeni, hiszen nincs sok lehetőségünk, Magyarországon 3 olyan tereprali-ra tudunk menni, ahol elférünk a Hyena-val.”

Ma folytatódik a tereprali viadal és a szombatinál hosszabb, három 85 kilométeres szakasz vár a versenyzőkre. Az előttünk álló 255 kilométeren még bármi megtörténhet, a jelenlegi eredmények tejesen felborulhatnak, csak az 5. gyors után válik biztossá a győzelmi cím sorsa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: