DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Egyéb

Mit kell tudni a lekvárokról?

A friss gyümölcsök rendszeres fogyasztása nagy hatással van az egészségünk állapotának megőrzésére.

szederka.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1



A friss gyümölcsök rendszeres fogyasztása nagy hatással van az egészségünk állapotának megőrzésére. A megfelelő vitaminbevitel ugyanis segíthet a betegségek megelőzésében, emellett további ásványi anyagokkal látja el a testünket. 

A kedvező élettani hatásuk azonban nem csak nyersen fogyasztva érvényesül, hiszen hőkezelés után is készíthetünk belőlük ízletes és vitamindús ételeket. Más kérdés, hogy vajon lekvárként is megtartják-e a jótékony tulajdonságaikat? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni az egyik alapvető élelmiszerről, a lekvárról.

 

A lekvárok típusai

A nyár szinte minden esetben a gyümölcsök és a zöldségek szüreteléséről szól. A különféle, érett és ropogós gyümölcsöket azonban nem minden esetben tudjuk nyersen elfogyasztani, hiszen gyakran hatalmas mennyiségben teremnek. A Szederka Gasztroshop különféle ízesítésű lekvárjai is ezért készültek, hiszen így egyetlen gyümölcs sem megy kárba. A szilva, a sárgabarack a két kedvenc, de készülhetnek még homoktövises és csipkebogyóból készült változatok egyaránt.

A lekvárokban kisebb vagy nagyobb gyümölcsdarabokat is találhatunk, amelyek még izgalmasabbá teszik ezeket az alapanyagokat. A gyümölcs szűrőn áttört ehető részéből általában gyümölcsíz készül, aminek állaga hasonlít a lekvárhoz, kocsonyás, sűrűn folyó, kenhető. Ez főleg attól függ, hogy milyen gyümölcsről és mekkora cukortartalomról van szó. Egy jó lekvár, ami nem tartalmaz tartósítószert, abban hozzáadott cukor sem akad.

A lekvárok között azonban akad egy külön csoport, amelynek tagja a szilvalekvár. Ez felezett, de akár durván aprított gyümölcshúsból is készülhet. Ennek oka, hogy színe kékes vagy barnás-fekete is lehet.

 

Többféle gyümölcsből készült változatok

Ahogy említettük, egy üvegben nemcsak egyféle gyümölcs található. Gyakran készítenek különleges ízesítéseket, amikkel máshol nem igazán találkozhatunk. A többféle áttört gyümölcs felhasználásával vegyes gyümölcsíz gyártható, ami sokkal alaktartóbb, így kiváló választást jelentenek sütemények és húsok töltelékéhez egyaránt.

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor az áttört gyümölcsből készülhet akár szeletelhető gyümölcssajt is, amit nem ritka, hogy olajos magvakkal vagy aszalt gyümölcsökkel ízesítenek. A leggyakrabban birsalma gyümölcssajttal találkozhatunk, amit általában hőkezeléssel készítenek.

 

Miből áll egy prémium lekvár?

A lekvárok fő alapanyaga minden esetben a friss, esetleg tartósított gyümölcs. A friss esetében viszont kardinális kérdés az érettségi fok, hiszen akkor készíthető belőle prémium íz, ha annak mérete és íze, valamint a beltartalmi összetevői éppen optimálisak. Nincsenek túlérve a szemek, de már nem is savanykásak. 

A gyümölcshús ekkor már elég puha, ezáltal sem tárolásra, sem szállításra nem alkalmasak. Ilyenkor jön szóba a lekvár készítése, amivel rengeteg gyümölcsöt meg lehet menteni. Egy igazán jó változat nem tartalmaz tartósítószert, sem pedig cukrot, kizárólag a frissen szedett alapanyagot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: