szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyengécske kezdés után Szoboszlai villant, majd Nagy Zsolt zárta le a meccset. Barátságos meccs volt ugyan, de az utolsó az Európa-bajnokság előtt.

Közös Nélküled-éneklés vezette fel a Puskás Arénában a magyar válogatott meccsét, a csapatok csak ezt követően vonultak ki a szurkolók elé himnuszt énekelni. A mai meccs különleges: ez a válogatott utolsó hazai felkészülési meccse a nyári, németországi Európa-bajnokság előtt. A kezdőrúgás előtt a szurkolók megmutatták a hangjukat: hatalmas “hajrá, Magyarok!” kiabálás köszöntötte őket a himnuszok után.

Este hét után három perccel megkezdődött a mérkőzés. Az első percben Callum Stylest buktatták a koszovóiak, miután meglódult volna a labdával a térfelükön. Rögtön szabadrúgással jöhetett a magyar csapat, Szoboszlai Dominik beívelése pedig veszélyes is volt, de az egyik koszovói védő bele tudott érni fejjel.

MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadik percben ért át először a koszovói válogatott a magyar térfélre, Szoboszlai azonban visszalépett, szerelni is tudott. Végül magyar térfélen Ádám Martint buktatták, gyors szabadrúgás után folytatódott a játék. A szabadot egy jó indítás követte, de Muric, a koszovóiak kapusa fogta a labdát.

Muric a nyolcadik percben hatalmas hibát vétett: saját kapuja előtt adta oda az őt zavaró Szoboszlainak a labdát. A magyar válogatott kapitánya azonban háttal került a kapunak, nem tudta rárúgni. Majd megvolt a koszovói csapat első lehetősége is: Zhegrova lőhetett kapura, Dibusz is nyúlt utána, azonban a labda mellément.

A magyar válogatott viszont egyértelműen veszélyesebb volt a kapura, mint a koszovói: egy beívelés után csupán centiken múlott, hogy Szoboszlai, vagy Ádám tud-e fejelni, azonban egyiküknek sem jött össze. Koszovó azonban nem veszélytelen: Rashica másodpercekkel az említett beívelés után már a magyar kapu előtt volt és lőtt – igaz, lesről.

MTI/Koszticsák Szilárd

Szoboszlait a magyar 16-os előtt Muslija buktatta a 19. percben, a bíró szabadrúgást ítélt. A magyar fölény viszont a huszadik perc környékére elolvadt: a koszovói válogatott átvette a kezdeményezést. Olyannyira, hogy Muriqi csak azért nem tudott gólt lőni, miután Szalai Attila hibázott a magyar 16-oson belül, mert Bolla Bendegúz visszaért, és hatalmasat mentett.

A jó kezdés után a meccs kissé szenvedőssé vált.

Rruhdani egy ponton még Szoboszlait is le tudta birkózni, igaz, a kapitány sem nagyon erőlködött a 26. percben azért, hogy megtartsa egyensúlyát. Ádám Martin egy perccel később “törlesztett” is: labdáért ugorva, de úgy fejelte le őt, hogy a koszovói játékos másodpercekre földre került. Majd Aliti mentett nagyot, miután Nagy Zsolt lódult kapura egy jó labdával.

A 35. percben ismét a koszovóiak indultak jól meg, Idrizi lövésébe Lang lépett bele, csak ezért nem érte el a magyar kaput. Szoboszlai és Bolla viszont ezt követően szépen játszott össze: Szoboszlai kitette jobbra Bollának, aki szépen próbált elé visszapasszolni, a koszovói védők viszont beleléptek.

Szoboszlai ma egyértelműen a válogatott legjobbja: komoly szólót mutatott be, három koszovóit is kicselezett, a labdát sem ő vesztette el. A csapat pechére az azonban visszakerült a magyar 16-os elé, ahol Murici verekedett érte nagyot Lang Ádámmal. Lang maradt a földön, rövid ápolásra is szorult az ütközés után.

MTI/Illyés Tibor

Gazdag Dániel és Rrudhani csúnyán ütköztek egymással, mindkettejüket ápolni kellett egy kicsit, mielőtt folytathatták volna a játékot. Szoboszlai és Styles trükkös szabadrúgása után Dárdai elé került a labda, ő lőtte kapura, azonban beleértek a koszovói védők a 45. percben, nem lett belőle gól.

A magyar válogatott végül az első félidő végére élénkült meg: Szoboszlai szöglete után Lang a koszovóiak kapusával lökdösődött, Ádám Martin fejelhetett kapura, a gól azonban nem akart összejönni.

A második félidő elején Marco Rossi hármat is cserélt. Nagy Ádám helyére Schäfer András, Ádám Martin helyére Varga Barnabás, Gazdag Dániel helyére pedig Kleinheisler László érkezett.

Bolla az 50. percben fölélőtte a meccs addigi legnagyobb helyzetét: Stylestől kapta a labdát, nem kezelte le, azonnal lőtt.

Lang két perccel később hatalmasat mentett: jobbról érkezett beadás, ő az utolsó utáni pillanatban piszkált bele, Dibusz így el tudta kapni a labdát, az nem kerülhetett az érkező koszovói csatár elé.

“Itt is van VAR, ráadásul a VAR-kocsiban is románok ülnek, vagyis a hazai pályára itt nem számíthatunk” – magyarázta az M4 Sport kommentátora, amikor a magyar 16-oson belül több koszovói is kezezést reklamált. A VAR végül nem jelzett be, bár az eset valóban gyanús volt.

Pillanatokkal az eset után pedig már vezetett a magyar válogatott:

Schäfer passzolt az 58. percben egy szerencsés labdaszerzés után Szoboszlainak, aki azonnal bevágta a kapuba a labdát. (1:0)

A koszovói csapat azonnal egyenlíteni akart: gyorsan kiharcoltak egy szögletet, azonban egyikük sem tudta a kapuba fejelni a labdát.

A koszovói válogatott viszont kizárólag Muricnak, a kapusnak köszönheti, hogy nem kaptak még egy gólt a 67. percben: Varga Barnabás lövését hárította, miután lejátszották magukról a magyar támadók a koszovói védőket. Pechére ha gólt is lőtt volna, elveszik, hiszen lesen volt. Rossi ezen a ponton ismét cserélt: Bolla helyére Loic Nego érkezett.

MTI/Koszticsák Szilárd

Rrahmani a 74. percben sárgát kapott, Varga Barnabást rúgta fel egy óvatlan becsúszással. A 84. percben Rossi ismét cserélt: Callum Styles helyére Vancsa Zalán érkezett.

A 86. percben pedig érkezett a magyar válogatott második gólja:

a csapat kaputól kapuig játszotta a labdát, Nagy Zsolt a legvégén kapta csak meg azt Lang Ádámtól, hogy végül laposan lőhesse a kapuba.

Hadergorj közben kapott egy sárgát, a magyar válogatott pedig újoncot avatott: Mocsi Attila érkezett a gólszerző Nagy Zsolt helyére. Nagyot Rossi mosolyogva fogadta a padnál, egy kisebb taslit is lekevert neki, miközben gratulált teljesítményéhez.

Mutatjuk a kezdőcsapatokat:

MLSZ on Twitter: “Ma esti kezdőcsapatunk @FFK_KS ellen a Puskás Arénában. #csakegyutt #magyarok #HUNKOS pic.twitter.com/uv52VDufNn / Twitter”

Ma esti kezdőcsapatunk @FFK_KS ellen a Puskás Arénában. #csakegyutt #magyarok #HUNKOS pic.twitter.com/uv52VDufNn