DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

„Kinyitottuk volna Pandora szelencéjét, ha nem büntetik Fernandót” – Russell

A Mercedes brit F1-es pilótája szerint felmerülhetett volna a kérdés, hogy ezentúl szabad-e taktikai előnyszerzés céljából az egyenes közepén fékezni.

Balesettel ért véget a két héttel ezelőtti Formula-1-es Ausztrál Nagydíj: George Russell törte össze a Mercedesét, miközben Fernando Alonsót üldözte. Az esetnek ráadásul lettek utólagos következményei is, a felügyelők ugyanis az adatok áttanulmányozása során arra jutottak, hogy Alonso kiszámíthatatlanul és „potenciálisan veszélyesen” vezetett a 6-os kanyar előtt, ahol korábban fékezett, többször is fel-le váltott, ezért a spanyol húsz másodperces időbüntetést kapott.

A Japán Nagydíj sajtótájékoztatón Russell elmondta, teljesen jól van a baleset után, amikor pedig arra kérték, hogy elevenítse fel az eseményeket és mondja el, mit gondol Alonso büntetéséről, így nyilatkozott a Formula.hu virtuális jelenlétében:

„Úgy gondolom, kissé furcsa helyzet történt legutóbb. Ahogy akkor is elmondtam, teljesen meglepetésként ért. Valójában a kormányt néztem, átállítottam egy kapcsolót az egyenesben, ahogy azt mindannyian csináljuk a kör során. Amikor felnéztem, ott voltam Fernando váltóján, és már túl késő volt. A következő dolog pedig, amit tudok, hogy benne vagyok a falban.”

Russel out_03



„Úgyhogy azt gondolom, ha ezt nem büntették volna, az kinyitotta volna Pandora szelencéjét a szezon további részére, valamint a junior kategóriákban, ha azt mondjuk: szabad-e fékezned az egyenesben, szabad-e lelassítanod, fokozatot váltanod, rágyorsítanod vagy valami olyasmit tenned, ami félig kiszámíthatatlan?”

„Nem veszem személyesnek, ami Fernandóval történt. Valószínűleg komolyabb következményei lettek, mint kellett volna. De ahogy mondtam: ha büntetlenül maradt volna, akkor onnantól fékezhetsz az egyenes közepén?”

Alonso Melbourne-ben azzal érvelt, hogy az autóversenyzés művészetéhez tartozik, hogy például a pilóták feláldozzák a kanyarbejárati tempót a kigyorsítás oltárán. Russell szerint azonban az egyenes közepi lassítás és leváltás túllépi ezt a határt:

„Minden versenyző szabadon változtathatja az ívét, fékezhet korábban, gyorsíthat a kanyarban vagy bármi. De amikor eljutunk oda, hogy az egyenes közepén fékezünk, leváltunk, majd rágyorsítunk, újra felváltunk, majd ismét fékezünk, az szerintem túlmutat az ívválasztáson.”

„Mint mondtam, épp a kormányomat néztem, mint előtte minden egyes körben, és amikor 100 méterrel a kanyar előtt felnéztem, észleltem, hogy teljesen ott vagyok Fernandón a korábbi fél másodperc helyett. Annyi a teendőnk, miközben vezetünk, változtatni a beállításokat a kormányon, hogy biztosan jó motormódban legyél, közben figyelsz a gumikra, beszélsz a mérnököddel, menedzseled a deltaidőket a kormányon.”

Russel out_01

„Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az egyenes közepén is fékezhetsz, hogy taktikai előnyhöz juss, az szerintem egy lépéssel már túl messzire megy, ahogy korábban arról is beszéltünk, hogy védekezés közben hogyan lehet elérni, hogy a másik kikerüljön a szélárnyékból.”

„Nem volt túl veszélyes, de harmonika-effektus alakulhat ki, ha valaki így mozog. Ha pedig valakit hirtelen féktesztelt, és tízen haladnak egymás mögött, akkor talán a tizedik autóra nagyobb ennek a hatása, mint a közvetlen követőnek. Nem hiszem, hogy túl veszélyes lett volna, amit Fernando csinált, de kinyitotta volna Pandora szelencéjét, ha büntetlenül marad.”

Russell később újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ausztrál futam véletlenül összefutottak Alonsóval egy kávéüzletben, mire a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Max Verstappen közbekérdezett viccesen, hogy féktesztelte-e ott a brit az Aston Martin versenyzőjét. A mercedeses szerint azonban nem került szóba közöttük az incidens:

„Mint mondtam, nincs ebben semmi személyes: amikor felvesszük a sisakot, mind harcosok vagyunk és versenyzünk egymás ellen, amikor pedig levesszük a sisakot, tisztelnünk kell a másikat. Nyilván rengeteg az érzelem a pillanat hevében, de mindketten továbbléptünk” – fogalmazott Russell, majd tréfásan megjegyezte, hogy viszont kávét sem vett neki Alonso.

 

Túl veszélyes a melbourne-i 6-os kanyar?

A Russell-baleset kapcsán Alonso taktikázása mellett az ominózus kanyar veszélyessége is előkerült. A sajtótájékoztatón az Ausztrál Nagydíj győztese, Carlos Sainz említette először, hogy felül kellene vizsgálni azt a kanyart, ahol tavaly pedig Alexander Albon szenvedett Russeléhez hasonló balesetet:

Russel out_04

„Nem ez az első alkalom, hogy egy autó ütközik, és aztán visszakerül a pályára. Abban a kanyarban 250 km/h-val száguldunk. Egyszerűen nem tetszik az utóbbi néhány baleset más kategóriákban is, amelyek ebben a kanyarban történtek, nem töltenek el jó érzésekkel. Remek kanyar, félreértés ne essék, imádok átmenni rajta egy időmérős körön, csak a versenyen… Túl sok példát láthattunk rá, hogy az autó visszatért a pályára, és nagyon szűk a hely.”

Russell ennek kapcsán elsősorban a pálya melletti fal pozícióját emelte ki problémaként, amely miatt könnyen visszacsapódnak a pályára az autók. A Mercedes-pilóta viszont azt is felvetette, hogy azb ilyen esetekben automatizálni kellene, hogy egyből életbe lépjen egy VSC-jelzés:

„Hihetetlenül kényelmetlen volt abban a helyzetben lenni egy vak kanyarban, ahol 250 km/h-val megyünk, és épp a versenyívre estem vissza, az autó pedig félig fejre állt, így csak várhattam, hogy megtörténjen a katasztrófa” – mesélte.

„Szerencsére volt tíz másodperc különbség a mögöttem érkezőhöz, és azt hiszem, 10-12 másodperc múlva jött a VSC, de úgy gondolom, ennyi idő alatt öt-hat-hét autó is érkezhet, ha például a futam első körében járunk, és talán többször is eltaláltak volna még sárga zászlós jelzés mellett is.”

„Úgyhogy igen, láthattunk incidenseket, amikor az autó visszatért a pályára, mint Carlosnál 2022-ben Japánban… meg kell találnunk a módját, hogy egy autó veszélyzónában van, automatikusan, egyből életbe lépjen a virtuális biztonsági autó fél másodperc vagy valami hasonló alatt, mivel számítanak azok a másodpercek. Hiszen az életünk veszélyben van, többször láthattuk ezt Spában a múltban. Itt az idő szerintem, hogy a meglévő technológiával előrelépéseket tegyünk ezen a téren.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: