DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

Példátlan összefogással támogatják az FIA elnökét

Az észak- és dél-amerikai tagszervezetek és szövetségek közös levélben fejezték ki támogatásukat Mohammed ben Sulayem mellett, és jogi lépéseket javasolnak a „rágalmazók” ellen.

Az előző hetekben két vizsgálat kapcsán is fókuszba került Mohammed ben Sulayem, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke. Az FIA első embere kapcsán egyfelől olyan panasz érkezett egy névtelen bejelentetőtől, hogy be akart avatkozni a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj végeredményébe Fernando Alonso büntetésének eltöröltetésével.

Emellett egy másik ügyben pedig az volt a vád, hogy arra utasította az illetékeseket, hogy akár nem létező hibák feltárásával meggátolják, hogy homologizációs engedélyt kapjon a Las Vegas-i pálya. Az FIA végül a vizsgálata során felmentette a vádak alól Ben Sulayemet.

f1-bensulayem-fia-2



Ezzel azonban még nincs vége az ügynek, szerda este ugyanis észak- és dél-amerikai FIA-klubok és sportszövetségek példátlan összefogást mutatva nyílt levélben arról írtak, hogy azt fogják javasolni a Szövetségnek, hogy tegyenek jogi lépéseket azok ellen, akik „ok nélkül rágalmazták” a szervezetet és annak vezetését.

A levél hangsúlyozza, hogy az FIA Etikai Bizottsága felmentette Ben Sulayemet, és egyúttal megerősítik bizalmukat az elnökben. Azt is hozzátették, hogy „a nyomtatott és digitális sajtó egyes képviselői által terjesztett” vádak egyetlen célja az volt, hogy lejárassák az FIA-t és annak vezetőségét.

Az FIA honlapján publikált levelet összesen több mint harminc észak- és dél-amerikai tagszervezet képviselője írta alá – érdekesség, hogy köztük van Fabiana Ecclestone, a korábbi F1-vezér Bernie Ecclestone felesége, aki az FIA sportokért felelős részlegének dél-amerikai alelnöke, és aki kapcsán sajtóhírek kapcsán az is felmerült, hogy a jövőben – akár már 2025-ben – bejelentkezhet a Szövetség elnöki pozíciójáért is.

fia-level

Az aláírások egy része
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: