DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

Verstappen az élen, Sargeant a falban az F1-es Japán Nagydíj első edzésén

Logan Sargeant hibája miatt piros zászlót is láthattunk az első szabadedzésen, az élen viszont elvitte az első két helyet a Red Bull. Megint Sainz lett a best of the rest.

Száraz körülmények között, de az eső árnyékában kezdődött az F1-es hétvége Suzukában: a jósolt égi áldás miatt sürgős volt a munka mindenki számára a meglehetősen hűvös időjárási körülmények között.

A Red Bull és a Ferrari a kemény gumikon kezdett, és azon is kifejezetten gyorsnak bizonyult, főleg Max Verstappen, aki még az edzés első felében bő három tizedmásodperces előnyt autózott ki ezen a keveréken – de rendkívül szorosnak tűnt az élmezőny mögötte, nagyon egyforma tempóra voltak képesek a többiek.

Féltávnál egy piros zászló okozott riadalmat: Logan Sargeant csúszott ki és törte össze a Williamst, ami azért is ijesztő, mert a csapatnak most sincs tartalék karosszériája – állítólag nem történt ilyen jellegű baj, de ez a hétvége is pocsékul indul a grove-iak számára. Sargeant kissé érthetetlen hibát vétve szélesítette ki a pályát, ezzel pedig jelentős időt vett el a többiektől is: tíz percig állt a gyakorlás a takarítás miatt.

GKXqV9vWoAARBVe



Ezt követően, a hajrára aztán előkerültek a lágy keverékű gumik, mindenki megnézte, hogy azokból mit lehet kihozni egy körön. Az időmérős próbálkozások során pedig egy szerény Red Bull-előny rajzolódott ki: Verstappen szűk két tizedmásodperccel előzte meg Sergio Perezt, aki elvitte a leggyorsabb középső szektort, így az energiaitalosok az első két helyen kezdhették a hétvégét. 

Bizonyítást nyert viszont az, hogy a Ferrari tényleg gyors tud lenni a tempós pályákon is, hiszen Carlos Sainz bejött harmadiknak, méghozzá alig három századdal Perez mögött, és a hűvösebb körülmények a hétvége elején még a Mercedesnek is kedveztek, bejöttek a negyedik-ötödik helyre. Velük volt képes egyforma tempóra Charles Leclerc, aki három tizedet kapott Sainztól, de Fernando Alonso révén az Aston Martin is ezt az időt tudta megautózni.

Sokat várunk a McLarentől, de ezen az edzésen a lágy gumikon ebből nem sokat láttunk, egy másodperc feletti hátrányban zárt Lando Norris és Oscar Piastri.

Volt egy újoncunk is ezen az edzésen, Daniel Ricciardo RB-jét ugyanis Ayumu Iwasa vezette, és bár az ismét remekül teljesítő Yuki Tsunodától kikapott, de de összességében nem vallott szégyent, nem hibázott és vállalható volt a tempója.

Az F1-es Japán Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:30,056
2. Sergio Perez Red Bull +0,181
3. Carlos Sainz Ferrari +0,213
4. George Russell Mercedes +0,474
5. Lewis Hamilton Mercedes +0,487
6. Charles Leclerc Ferrari +0,502
7. Fernando Alonso Aston Martin +0,543
8. Oscar Piastri McLaren +1,109
9. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +1,174
10. Lando Norris McLaren +1,184
11. Esteban Ocon Alpine +1,879
12. Alexander Albon Williams +1,887
13. Nico Hülkenberg Haas +1,902
14. Valtteri Bottas Stake +1,998
15. Lance Stroll Aston Martin +1,999
16. Ayumu Iwasa Visa Cash App RB +2,047
17. Pierre Gasly Alpine +2,221
18. Guanyu Zhou Stake +2,582
19. Kevin Magnussen Haas +2,747
20. Logan Sargeant Williams +3,148
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: