DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
Motor

Vinales történelmet írt a COTA-n Acosta előtt

Az apriliás lett az első a MotoGP-érában, aki három márka színeiben is győzni tudott. A szuperújonc a második, a vb-éllovas és a címvédő sem állhatott dobogóra, Marquez az élről bukott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Moto3-ban David Alonso, a Moto2-ben Sergio Garcia sikerét hozta az Amerikai Nagydíj, de a fő esemény csak utánuk következett vasárnap a MotoGP futamával. A pole-ból a sprintet simán megnyerő Maverick Vinales vághatott neki a 20 körös viadalnak, a tegnapival ellentétben azonban most nem sikerült jól a rajtja, sőt az első kanyarok tülekedése után a top 10 végére zuhant vissza az apriliás. A vezetést Pedro Acosta ragadta magához, mögé Jorge Martin, Jack Miller, Marc Marquez és Francesco Bagnaia sorolt be.

Martin nem sokáig várt, már a második körben két támadást is indított Acosta ellen, aki azonban visszaverte ezeket. Mögöttük Miller és Marquez is csatázott, a két motor össze is ért – a Gresini Ducatiról le is repült egy elem –, ezt pedig Bagnaia használta ki és jött fel a harmadik pozícióba. A negyedik körben aztán már nem volt ellenszere Martinra Acostának, sőt az újoncot gyors egymás utánban az egymással is vívó Marquez és Bagnaia is levadászta.

 

Marquez az ötödik kör végén próbálkozott Martin mellett az utolsó kanyarban, de nem tudott előzni, csak összekoccant a két motor, a nyolcszoros világbajnokot pedig a megingása miatt Bagnaia és Acosta is megelőzte. Utóbbi páros között szintén kemény volt a csata, a Gas Gas Tech3 spanyolja döbbenetes féktávval előzte a világbajnokot, akit hamarosan Marquez is visszatámadott. Mögéjük pedig a táv harmadára visszazárkózott az elrontott kezdés után Vinales, áthámozva magát Enea Bastianinin és Jack Milleren – sőt, a spanyol némi adok-kapok után Bagnaiát is elkapta.

 

A féltávhoz érve Acosta egy újabb merész féktávval bebújt Martinnak, és átvette a vezetést. Példáját követte Marquez is, sőt a gresinis fél körrel később már debütáns honfitársát is megelőzte. De nem sokáig tartott az öröme, a hátsó egyenesre fordító kanyar féktávján ugyanis az élről bukott a COTA korábbi királya! Nem ő volt az egyetlen bukó egyébként: Joan Mir, Takaaki Nakagmi, Johann Zarco, Franco Morbidelli, Alex Marquez és Alex Rins is begyűjtött egy esést.

 

Acosta ezzel pillanatok alatt újra az élen találta magát, mögé viszont hamar megérkezett Vinales, aki idő közben Martint is maga mögé utasította már. Az apriliás pedig nem sokat teketóriázott, hamar megtámadta Acostát, aki azonban csak másodjára adta a bőrét – viszont az utolsó harmadra fordulva így is Vinales vezette már az austini futamot.

Aki onnan már vissza sem nézett: egy másodperc körüli előnyt kiépítve húzta be a győzelmet – ezzel pedig Vinales lett az első a MotoGP-érában, aki három különböző gyártó (Suzuki, Yamaha, Aprilia) motorjával is futamot tudott nyerni! Acosta rövid MotoGP-s karrierje legjobb eredményét és második dobogóját érte el a második hellyel, míg a pódiumot Bastianini tette teljessé azok után, hogy a hajrában lenyomta Martint. A vb-éllovas negyedik lett, ezzel 21 pontos az előnye Bastianini előtt, míg Bagnaiának be kellett érnie az ötödik pozícióval. Fabio di Giannantonio, Aleix Espargaro, Marco Bezzecchi, Brad Binder és Raul Fernandez fért még az első tízbe.

A futam végeredménye:

1. Maverick Viñales Aprilia  
2. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 1.728
3. Enea Bastianini Ducati 2.703
4. Jorge Martín Pramac Ducati 4.690
5. Francesco Bagnaia Ducati 7.392
6. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 9.980
7. Aleix Espargaró Aprilia 12.208
8. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 13.343
9. Brad Binder KTM 14.931
10. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 16.656
11. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 18.542
12. Fabio Quartararo Yamaha 22.899
13. Jack Miller KTM 24.011
14. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 27.652
15. Álex Márquez Gresini Ducati 32.855
16. Luca Marini Repsol Honda 33.529
Kiesett:    
  Marc Márquez Gresini Ducati  
  Alex Rins Yamaha  
  Joan Mir Repsol Honda  
  Franco Morbidelli Pramac Ducati  
  Takaaki Nakagami LCR Honda  
  Johann Zarco LCR Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: