A Hamász az összeomlás szélén állhat

GettyImages-1838646116
2023.12.12. 08:03
Egyre több jel utal arra, hogy a Hamász terrorista szervezet az összeomlás szélén állhat. A Hamász terroristáinak százai adják meg magukat, Izrael pedig felhasználja az elfogott terroristáktól kapott információkat.

Mintegy hat héttel az izraeli szárazföldi offenzíva kezdete után Herzi Halevi (55) izraeli hadseregfőnök jelentős sikerekről beszélt a Hamász elleni harcban – írja a BILD.

Hadserege napról napra több terroristát öl és sebesít meg, és az utóbbi napokban sok terrorista meg is adta magát, ami annak a jele, hogy a rendszer szétesőben van. Az izraeli média egy magas rangú tisztet idézett, aki szerint a Hamász összeomlásának jelei mutatkoznak.

A pusztítás és a károk mértéke vezetői problémákat vet fel a Hamász számára. Vannak olyan területek a Gázai övezetben, amelyeket a Hamász már nem ellenőriz katonailag

– mondta a tiszt.

Izraeli becslések szerint mintegy 7000 palesztin terroristát öltek meg a szárazföldi offenzíva október végi kezdete óta. A Gázai övezetben több mint 22 ezer terroristacélpontot támadtak a légi és szárazföldi erők, valamint a haditengerészet.

Néhány napja számos kép kering a Gázai övezetből, amelyeken több száz terrorizmussal gyanúsított férfi látható, amint alsóneműre vetkőzve izraeli katonák előtt leteszik a fegyvert és megadják magukat. Izrael szerint ezek között vannak a harci övezetben gyanú miatt letartóztatott civilek és Hamász-tagok is.

Az izraeli fegyveres erők szándékosan ölik meg a Hamász parancsnokait. Északon már minden magas rangú Hamász-tiszt halott

– mondta Thomas C. Theiner olasz katonai szakértő. Hozzátette, hogy parancsok és kommunikáció nélkül, elvágva a Gáza déli részéből érkező utánpótlástól a Hamász terroristáinak százai adják meg magukat.

Theiner úgy véli, hogy Izrael megtörte sok terrorista harci morálját.

Az izraeli légierő tömeges és kemény bevetése demoralizálja a Hamász harcosait. Amint kijönnek az alagútjaikból, bombák zápora zúdul rájuk, és amint az alagútjaikban vannak, bunkerromboló bombákat vetnek be

– tette hozzá.

Ezenkívül Izrael felhasználja az elfogott terroristáktól kapott információkat. Theiner szerint minden egyes elfogott Hamász-terroristával Izrael új ismeretekhez jut a további alagutakról, és bombázni tudja őket.

Más szakértők ennél óvatosabb kijelentéseket tesznek. Yohanan Tzoreff, az izraeli fegyveres erők tartalékos ezredese és a Gázai övezet polgári közigazgatásának korábbi tanácsadója szerint a Hamász bizonyára sokat szenvedett, de még mindig képes harcolni. A gázai szakértő nem számít a háború gyors befejezésére.

Izrael a kezdetektől fogva azt mondta, hogy ez időbe telik

– mondta Tzoreff. Úgy véli, hogy Izrael eltökéltségének alábecsülése a legnagyobb hiba, amit a Hamász vezetője elkövetett. Hozzátette, hogy Izraelnek időre van szüksége, de a Hamász megsemmisítése katonailag lehetséges.

(Borítókép: Romok egy izraeli légitámadás után Gázában 2023. december 10-én. Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / Getty Images)