III. Károly visszatért a munkához

2024.04.30. 17:29
A következő hetekben számos programon vesz részt III. Károly brit király, aki az elmúlt hónapokban próbálta kiheverni a rák elleni kezelés okozta fáradalmakat.

Mint megírtuk, III. Károly az év elején egy műtéten esett át prosztatamegnagyobbodás miatt, majd nem sokkal később egy hivatalos közleményben jelentette be a palota, hogy az operáció során rákos elváltozást találtak. Azt előre leszögezték, hogy nem prosztatarákról van szó, ám az azóta se derült ki, a kór melyik fajtájával küzd. A király egészségi állapotával kapcsolatos őszintesége egyébként egyedülálló a királyi család történelmét tekintve, ám a pontos diagnózist inkább nem osztották meg a nyilvánossággal.

III. Károly az elmúlt hónapokban rák elleni kezelésen esett át, meglátogatta őt kisebbik fia, Harry herceg, illetve egy időre búcsút intett a közfeladatoknak is. Ugyan az államfői tisztségéből eredő kötelezettségeit mindvégig ellátta, a napi kormányzati dokumentumokat megkapta, és a szokásnak megfelelően heti audienciákon fogadta Rishi Sunak miniszterelnököt.

A különböző rendezvényeken Vilmos herceg és Kamilla királyné helyettesítették ez idő alatt, ám ahogy korábban megírtuk, az uralkodó jó állapotban van, így kész visszatérni királyi teendőihez. A Buckingham-palota ugyanis közölte, hogy az orvosai nagyon biztatónak tartják a kezelés során eddig elért eredményeket, és pozitívan ítélik meg a király további gyógyulási kilátásait.

Bár az elmúlt hetekben már lehetett őt látni a nyilvánosság előtt – részt vett a windsori Szent György-kápolnában tartott szertartáson is húsvét vasárnap –, ám egészen keddig egy hivatalos eseményen sem vett részt.

III. Károly első nyilvános programjaként a University College London kórházának onkológiai klinikáját, a Macmillan Cancer Centre-t kereste fel felesége, Kamilla királyné társaságában. Az udvar tájékoztatása szerint az uralkodó a következő hetekben számos további hivatalos eseményen is részt vesz. Ezek közül is kiemelkedik Naruhito japán császár és felesége, Maszako császárné júniusi londoni állami látogatása. A japán császári pár hivatalosan a brit uralkodó vendégeként tölt majd három napot Nagy-Britanniában.

Mint ismert, III. Károly mellett a királyi család egy másik tagja, Katalin hercegné is daganatos megbetegedéssel küzd. Ő karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, még januárban hasi műtéten esett át, ekkor észlelték a betegséget, ám az nem derült ki, pontosan a rák melyik típusát diagnosztizálták nála. Továbbá azt sem tudni, mikor térhet vissza a közfeladatokhoz.