Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat az NVB

2024.04.30. 19:25
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat.

Az NVB nyilvántartásba vette a Magyarországi Bolgárok Egyesülete által állított listát, valamint a Magyarországi Ruszinok (rutének) Országos Szövetsége által állított listát. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától – írja az MTI.

Június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi lista állításában kizárólag a jelölőszervezetként jogerősen nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek vehetnek részt,

az NVB kedd délutánig 107 ilyen jelölőszervezetet vett nyilvántartásba jogerősen.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítson. Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján közös listát állíthat.

Az országos nemzetiségi listákat május 7-én, 16 óráig lehet bejelenteni.