Szentkirályi Alexandra Lázár János tenyerébe csapott

2024.04.30. 18:49
Budapesti ügyekről tárgyalt Lázár Jánossal a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra, aki a megbeszélésről a Facebook-oldalán számolt be.

„Az építési és közlekedési miniszterrel megállapodtunk, hogy a BKV-BKK 15 ezer dolgozója is részesülhessen a kedvezményes vállalati országbérletben.

Így 1250 forintért igényelhetnek évente országbérletet, a MÁV-Volán dolgozókhoz hasonlóan” – írta bejegyzésében Szentkirályi Alexandra, hozzátéve, hogy partnerséget és a kormánnyal való együttműködést ajánlott annak érdekében, hogy a főváros haladjon.

Az év elején állapodtak meg a bérletekről

Az idei év elején Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester kötött megállapodást a Budapest-bérletről.

A MEGÁLLAPODÁS ÉRTELMÉBEN A BUDAPEST-BÉRLET VÁLTOZATLANUL ÉRVÉNYES MARAD A FŐVÁROS EGÉSZ TERÜLETÉN A BKK MELLETT A MÁV, A VOLÁN ÉS A HÉV JÁRATAIN IS. A PEST VÁRMEGYÉRE VÁLTOTT HAVI BÉRLETET, ILLETVE A HAVI ORSZÁGBÉRLETET 2024. MÁRCIUS 1-TŐL A BKK JÁRATAIN IS ELFOGADJÁK. 

A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését.

A BKK által árusított havi Budapest-bérlet 9500 forintba kerül, amelyet Budapest közigazgatási határán belül az 1–99, 101–299, 900–999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-Start meghatározott vonatain, és a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain lehet használni.

A teljes árú Pest vármegye bérlet 9450 forintba kerül, amely Pest vármegye és Budapest főváros területén használható utazásra a MÁV-Start helyjegy nélkül igénybe vehető másodosztályú járatain, a Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszokon közlekedő HÉV-járatokon, valamint a Volánbusz és a Weekendbus helyközi autóbuszjáratain. A Pest vármegye bérlet a diákoknak mindössze 945 forintba kerül havonta.

A teljes árú országbérlet havonta 18 900 forintba kerül, amelyet az egész országban lehet utazásra használni a helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. A diákoknak ezért mindössze 1890 forintot kell fizetniük, ha az országbérletet választják.