Több vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

2024.05.01. 06:21
Május első napján a napsütést időnként felhők zavarják meg, de csak a délután második felében, valamint este fordulhatnak elő délnyugaton záporok, egy-egy zivatar. Sokfelé lesz élénk, erős a délkeleti szél.

Szerdán alapvetően sok napsütésre számíthatunk a gomoly- és fátyolfelhők mellett, de a nyugati vidékeken több lehet a felhő, így ott várható a legkevesebb napsütés – írja a HungaroMet.

A nap nagy részében nem valószínű csapadék, de késő délutántól, estétől a délnyugati megyékben már előfordulhat zápor, néhol zivatar. A délkeleti szél élénk, a Dunántúlon, valamint az északkeleti tájakon erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24-25 fok körül várható.

Szerdán a késő délutáni óráktól kezdődően a délnyugati országrészben néhány zivatar előfordulhat, melyeket lokálisan intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés és apró szemű jég kísérhet. A HungaroMet emiatt citromsárga figyelmeztetést adott ki Baranya, Somogy, Vas és Zala vármegyére.

Az orvosmeteorológia szerint nem várható fronthatás, ám ismét nagy lesz a napi hőingás, emiatt szédülés, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A többfelé szeles idő ingerlékenységet, nyugtalanságot, illetve migrénes fejfájást válthat ki. A sok napsütés viszont továbbra is jó hatással lesz hangulatunkra és a közérzetünkre, viszont az UV-sugárzás a déli, kora délutáni órákban már eléri az erős fokozatot, ezért fontos gondoskodni a bőr megfelelő védelméről.

Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett a legtöbb felhő a Duna–Tisza köze fölött lesz, itt tartósabb eső is kialakulhat, míg a Dunántúlon a magasra törő gomolyfelhőkből inkább záporok, zivatarok valószínűek. Egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Keleten, északkeleten csak néhol fordulhat elő csapadék. A déli-délkeleti szél élénk, északon, északkeleten időnként erős lesz, zivatarokat azonban viharos széllökések is kísérhetnek. Kora reggel 8–15, napközben 19–26 fokot mutatnak majd a hőmérők – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras